AFM geeft naast bestuurders ook bedrijf Imtech boete

Niet alleen de bestuurders maar ook het bedrijf Imtech krijgt van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) een boete voor het misleiden van beleggers. De boete voor het inmiddels failliete installateursbedrijf bedraagt 2,25 miljoen euro. Voormalig topbestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner brachten eerder deze week zelf al naar buiten dat ze zijn beboet.

Imtech krijgt een boete van de AFMBeeld anp

De toezichthouder vindt de boetes ook na faillissement gerechtvaardigd. 'Het faillissement laat onverlet dat de AFM optreedt tegen een dergelijke overtreding, waarbij het maatschappelijk vertrouwen in een beursgenoteerde onderneming als Imtech ernstig is geschaad', zo schrijft AFM in een persbericht.

'Imtech heeft zich bij herhaling schuldig gemaakt aan marktmanipulatie en heeft verzuimd koersgevoelige informatie tijdig te publiceren', oordeelt AFM.

Het bedrijf zou niet eerlijk zijn geweest over de bouw van een groot pretpark in Polen, wat de opmaat bleek voor het faillissement van Imtech twee jaar later. Toen Imtech de megaklus in Polen op 20 juli 2012 aankondigde, was het bedrijf volgens de AFM al op de hoogte van een tekort in de financiering, terwijl werd volgehouden dat de financiële situatie stabiel was.

AFM legt bazen Imtech hoge boete op

Eerder werd al bekend dat de bestuurders van Imtech een boete kregen. Lees hier het artikel.

Bestuurders

De voormalige bestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner brachten deze week via hun advocaat zelf al naar buiten dat de AFM hen heeft beboet voor hetzelfde vergrijp.

De boetes voor Van der Bruggen en Gerner tellen op tot respectievelijk 1 miljoen en 1,35 miljoen euro. Zij hadden als leidinggevenden kunnen en moeten ingrijpen vindt de AFM. Beide bestuurders stapten op kort nadat het boekhoudschandaal aan het licht was gekomen. Zij hebben al aangekondigd tegen de boetes in beroep te gaan.

De AFM heeft er bij de hoogte van de boetes rekening mee gehouden dat beide bestuurders hun over de jaren 2010 en 2011 uitgekeerde bonussen hebben ingeleverd. Van der Bruggen stortte in het kader van een schikking met gedupeerde beleggers 1,5 miljoen euro terug, Gerner zeven ton.

Veilinghuis organiseert kijkdag voor de inboedel van Imtech.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden