AFM belemmert nieuwe startup van ervaren bankier

Peter Verhaar (62) heeft wel enige ervaring met het openbreken van de Nederlandse financiële wereld. In 1999 was hij medeoprichter van de nieuwe online beleggersbank Alex, momenteel is hij als voorzitter betrokken bij een moderne pensioenvoorziening voor zelfstandigen, Bright Pension. Maar dat het inmiddels zo lastig is om in Nederland als nieuwe financiële speler te beginnen, valt hem vies tegen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verbiedt de nieuwe kredietonderneming waar hij bij betrokken is, namelijk het komende jaar meer dan zes medewerkers in dienst te nemen.

Xander van Uffelen
Peter Verhaar. Beeld Archief Volkskrant
Peter Verhaar.Beeld Archief Volkskrant

'Ik ben er boos over, heel boos', zo liet hij woensdag via Twitter aan zijn volgers weten. De AFM verbiedt de groei van werkgelegenheid, zo stelt Verhaar in een toelichting. De reden voor de 'richtlijn' van de toezichthouder is het gebrek aan ervaring bij een deel van de bestuursleden van de nieuwe onderneming Monefy. Deze kredietverlener wil rijke Nederlanders met overtollig vermogen koppelen aan particulieren met geldbehoefte. Zo duikt Monefy in het gat dat de grote banken laten liggen: zij bieden weinig spaarrente en lenen ook weinig geld uit aan particulieren.

In Nederland mag je echter niet zomaar een nieuwe bank en kredietverstrekker openen. De Nederlandsche bank (DNB) en ook de AFM zijn als toezichthouder extra streng, zeker sinds de kredietcrisis, de woekerpolisaffaire en de ondergang van de DSB Bank van Dirk Scheringa. Spaarders en ook investeerders moeten worden beschermd tegen verlies van hun geld, zo is de gedachte. Vandaar dat er een heel vergunningsstelsel is opgebouwd.

90 jaar bankierservaring bleek onvoldoende

Monefy heeft de benodigde vergunningen inmiddels binnen, heeft op verzoek van de AFM Verhaar zelfs benoemd als CEO, maar loopt nu aan tegen een strenge extra beleidsregel van de AFM. De toezichthouder vindt dat de twee bedenkers van Monefy - Martin van Oyen en Rens Wajon - te weinig ervaring hebben als financiële bestuurders. Het tweetal dacht dit te ondervangen door Verhaar en twee andere financiële rotten als bestuurders aan zich te binden. Maar de inkoop van '90 jaar bankierservaring' bleek onvoldoende voor de AFM. De twee onervaren oprichters mogen maximaal zes werknemers in dienst nemen.

De AFM beschermt hiermee het consumentenbelang, zegt de toezichthouder in een reactie. Vandaar dat financiële instellingen ervaren bestuurders in dienst moet hebben. Als bestuurders te weinig ervaring hebben wil de AFM voor beginnende ondernemingen wel een uitzondering maken en toch een vergunning verlenen. Maar dan zijn er wel extra voorwaarden noodzakelijk, zegt de woordvoerder.

Waarom een personeelsstop hierbij in het belang is van consumenten, blijft onduidelijk. Monefy mag pas extra personeel aannemen, als de oprichters een jaar ervaring hebben in de financiële wereld. Wonderlijk genoeg tellen de drie ervaren bestuurders ook mee, zodat de nieuwe startup hoogstens één nieuwe medewerker kan aantrekken, zegt Verhaar. 'Zo beschermt de toezichthouder de grote banken en kunnen startups de financiële wereld niet opschudden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden