Afab claimt zelf Afab-ramp en Afab-leed

Financieel dienstverlener zou net zo werken als DSB...

Van onze verslaggevers Frank van Alphen en  Michiel Haighton

Amsterdam Financieel dienstverlener Afab heeft de domeinnamen Afableed.nl, Afabclaim.nl en Afabramp.nl geclaimd. Dit heeft het bedrijf vorige week gedaan toen het rumoer rond DSB Bank begon aan te zwellen. De bank van Dirk Scheringa vocht conflicten uit met organisaties met namen als DSB-Ramp en Hypotheekleed, vandaar.

‘Zekerheidshalve hebben wij deze domeinen vastgelegd’, laat bestuursvoorzitter Schouten weten. De baas van hypotheek- en kredietdistributeur Afab wordt vaak met Scheringa vergeleken omdat deze buitenstaander ook in korte tijd een relatief grote speler is geworden op de markt voor snel krediet. Bovendien sponsort hij net als Scheringa een voetbalploeg. Afab prijkt op de shirts van eredivisionist Vitesse.

Afab zou volgens critici op vergelijkbare manier opereren als DSB Bank. Het zou ook geld verdienen door dure verzekeringen te koppelen aan scherp geprijsde leningen. Op die verzekeringen (koopsompolissen) is kritiek vanwege de extreem hoge provisie. Veel banken en hypotheekadviseurs verkopen ze omdat ze veel provisie opleveren. Bij hen gaat het echter om polissen van enkele duizenden euro’s, dus veel goedkoper dan die van DSB.

Volgens Schouten is het bij Afab niet verplicht een verzekering af te sluiten. Ook zegt hij geen klachten te hebben gehad van klanten. ‘Wij hebben nooit koopsompolissen van 20 duizend euro verkocht.’

Schouten meldt dat hij evenmin te hoge leningen heeft verstrekt, omdat hij afhankelijk is van andere banken of verzekeraars waar hij de hypotheken onderbrengt. DSB Bank kon zelf geld uitlenen. Schouten: ‘We hebben geen enkele invloed op de acceptatievoorwaarden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden