Af en toe de zaag erbij, want het huis krimpt

Waar? In Olst...

Machteld van Hulten

Het begon als geintje in 1999. Op een verjaardag. ‘Iemand zei: waarom bouw je geen blokhut? Zijn toenmalige huis, een oud-Sallands boerderijtje, was op. En er moest iets gebeuren. ‘Bij een pilsje was het nog een blokhutje, en na twee pilsjes was het al een grote blokhut’, zegt Lex Schra (65).

Schra, bosbouwer van oorsprong, wilde duurzaam bouwen – toen nog: zonder subsidies. Geïnspireerd door de huizen in Zweden en Noorwegen kwam hij uit op een chalet van gestapelde boomstammen, geïsoleerd met schapewol. In Olst en omstreken beter bekend als het boomstamhuis. ‘Al het materiaal is te hergebruiken en niet vervuilend.’

Op het dak stortte Schra fijngemalen puin van het oude huis. Een prima ondergrond voor begroeiing. En de perfecte isolatie: ‘In de zomer is het koel, en als ik ‘s winters thuis kom is het net of ik een warme jas aantrek.’ Alleen in de badkamer zijn de bolle boomstammen plat afgezaagd, om ruimte te winnen.

Vijftien jaar terug bouwde Schra al een flinke schuur van dunne stammen. Voor het woonhuis moesten er wel wat zwaardere jongens aan te pas komen: tachtigjarige boomstammen met een doorsnede van 30 centimeter, type Douglas, duurzaam geteeld op de nabijgelegen Veluwe. Gemiddeld gewicht: 2,5 ton. Lengte: 22 meter. 135 stuks in totaal.

Het eerste jaar moesten de bomen in het water om het latere ‘werken’ van het hout te beperken, het tweede jaar ging het oude huis plat en moesten de stammen drogen. Daarna volgde tweeënhalf jaar van bouwen, in de weekends, met vader en vrienden, een kraan die Schra zelf bediende, een sjofel, en een meterslange mobiele zaagbaan. Al die tijd woonde hij in een caravan.

Het huis is op de toekomst voorbereid. Met brede deuren, een hellingbaan, de badkamer op de begane grond, en een kantoor dat te zijner tijd omgebouwd kan worden tot slaapkamer. Het enige wat Schra nu zo af en toe nog naar de zaag doet grijpen, is de krimp. ‘De trap heb ik al een paar keer bij moeten zagen, en nu kan de voordeur weer niet open.’ De nok is in de vijf jaar dat hij er woont al 7 centimeter gezakt.

Machteld van Hulten

Wat? Een zelfgebouwd boomstamhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden