AEX wordt Euronext Amsterdam

De nieuwe megabeurs van Parijs, Brussel en Amsterdam gaat Euronext heten. Een Nederlandse structuurvennootschap wordt de nieuwe holding voor de beurzen van de drie landen: Euronext Frankrijk, Euronext België en Euronext Nederland....

Vandaag zal op een persconferentie in Londen definitief de fusie van de drie beurzen bekend worden gemaakt. De nieuwe combinatie zal tevens de beurs van Luxemburg officieel uitnodigen zich bij het drietal aan te sluiten. Die laatste beurs is veel groter dan de omvang van het land doet vermoeden, omdat Luxemburg een populaire bestemming is voor fiscaal-vriendelijke offshore-beleggingen. Hoewel de Belgen ook graag zouden willen dat de beurzen van Spanje en Italië meedoen, zullen die op korte termijn hiervoor geen uitnodiging ontvangen.

De beurzen hebben gekozen voor een constructie waarin geen van de partijen zich door een ander overgenomen of opgegeten hoeft te voelen. Toch hebben zij besloten om het fusieplan vandaag niet in Parijs, Brussel of Amsterdam toe te lichten, maar in het 'neutrale' Londen. De Nederlandse beurspresident G. Möller en het hoofd strategie van de AEX A. Went waren zondagavond al in Londen aangekomen.

De topman van de beurs van Parijs, Jean-Francois Theodore, wordt volgens ingewijden de eerste man bij Euronext. Brussel aast op het toezichthoudende orgaan voor de megabeurs.

Volgens de vorige week al uitgelekte plannen wordt Parijs het centrum van de handel in alle belangrijke fondsen, de zogenoemde blue chips. Amsterdam zal het centrum worden van de handel in de afgeleide producten: opties en andere termijncontracten. Brussel wordt de handelsplaats voor nieuwe innovatieve bedrijven.

De Belgische minister van Financiën Reynders deelde gisteren mee dat de fusie nog vóór 1 januari 2001 zijn beslag zal moeten krijgen. De Belgen zijn het meest happig op een zo snel mogelijke fusie. De beurs van Brussel presteert in vergelijking met de andere beurzen in Europa zo slecht, dat Reynders vorige maand zelfs crisisberaad hield met het beursbestuur en de belangrijkste op die beurs genoteerde bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden