AEX voorziet nog dit jaar een pan-Europese aandelenbeurs

De vorming van een handelssysteem waarmee in de top-300 van de Europese aandelen gehandeld kan worden, is dichtbij. De beursbesturen van acht landen zullen daarover waarschijnlijk nog dit jaar een akkoord bereiken....

De beurzen van Londen en Frankfurt namen het initiatief voor een gezamenlijk systeem, waarna vorig jaar ook de effectenbeurzen van Milaan, Zürich, Madrid, Parijs, Brussel en Amsterdam zich aan de onderhandelingstafel meldden. Möller noemt de gesprekken 'moeilijk', maar hij is ervan overtuigd dat 'het gaat gebeuren'.

'Het koppelen van de aandelenhandel binnen een elektronisch systeem is geen probleem', zei Möller bij de presentatie van het AEX-jaarverslag over 1998. 'Lastiger is de afwikkeling van de transacties, dat is een ingewikkeld proces.' Het feit dat de meeste aandelenbeurzen een historie hebben van bijna vierhonderd jaar - Amsterdam is de oudste beurs ter wereld - vergemakkelijkt de samenwerking niet, stelt Möller.

Voor jonge, snelgroeiende bedrijven bestaat al een Europees platform, de Euro.NM, een koppeling van de babybeurzen van Parijs, Frankfurt, Brussel en Amsterdam. Dit jaar moeten daar nog een aantal beurzen bij komen.

De toenemende kritiek op de NMAX, de Amsterdamse beurs voor jonge bedrijven, vindt Möller 'erg onterecht'.

Hij stoort zich aan de opmerkingen van de VEB, de vereniging van effectenbezitters. De VEB vindt dat het imago van de NMAX is geschaad door winstwaarschuwingen en verliezen.

Möller: 'Er zijn altijd grote winnaars en verliezers, dat is de natuur van deze markt waar de risico's hoger zijn. Als je dat niet accepteert, zou je de NMAX inderdaad een slechte reputatie kunnen toedichten. Maar per saldo doet de NMAX het juist erg goed, er zijn meer winnaars dan verliezers.' De NMAX als geheel steeg het vorig jaar sterker dan de hoofdfondsen die samen de AEX-index vormen.

Volgens de beursbestuurder voorzien de 'nieuwe markten' in een grote behoefte. 'In Duitsland staan er al tweehonderd ondernemingen aan Die Neuer Markt.' Het aantal noteringen aan de NMAX, die twee jaar bestaat, is gestegen van vijf naar dertien. Dat is minder dan de tien nieuwe noteringen die de beurs zich ten doel gesteld had.

De Amsterdamse beurs kende vorig jaar spectaculaire omzetstijgingen op onder meer de AEX-effecten- en AEX-optiebeurs. De totale waarde van de effectentransacties steeg met 26 procent tot 2,8 biljoen gulden.

Het beursbedrijf Amsterdam Exchanges NV, profiteerde daar flink van. Het bedrijf verdient fors aan de notering, handel, afwikkeling en bewaring van beleggingsproducten.

De winst van het bedrijf steeg met 46 procent tot bijna 119 miljoen gulden, bij een omzet van 441 miljoen gulden. De winst wordt in zijn geheel uitgekeerd aan de aandeelhouders. Grootaandeelhouders zijn onder meer ABN Amro, Fortis, ING en Rabobank en enkele commissionairshuizen.

Gemeten naar marktwaarde is Amsterdam geklommen van de negende naar de achtste positie op de wereldranglijst van effectenbeurzen. Onbetwiste nummer één blijft de New York Stock Exchange (NYSE) met een marktkapitalisatie van ruim 10 biljoen dollar. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq volgt op grote afstand, Tokyo staat derde. In Europa moet Amsterdam de beurzen van Londen, Frankfurt, Parijs en Zürich voor laten gaan.

Voor het komend jaar verwacht Amsterdam Exchanges een daling van het resultaat. De omzetten in de eerste maanden liggen onder die van vorig jaar, terwijl de tarieven verlaagd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden