AEX op hoogste stand 2009

De AEX-index is woensdag op het hoogste punt van dit jaar gesloten. Geholpen door hogere standen op de Amerikaanse beurzen maakte de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs aan het eind van de dag een eindsprint.

ANP

De AEX sloot met een winst van 3,44 punten (1,1 procent) op een stand van 304,25 punten. De Midkap-index steeg 1,2 procent tot 470,05 punten. Op de beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt stonden plussen van 1,1 tot 1,7 procent op de borden.

In de ochtend was de stemming op de Europese beurzen nog mat. Na drie dagen van koerswinsten namen beleggers even een adempauze. Optimisme over het economisch herstel kreeg in de middag echter de overhand.

De olieprijs zat dinsdag wederom flink in de lift. Dit had vooral te maken met een verzwakking van de dollar. De euro won terrein op de Amerikaanse munt en noteerde op 1,4580 dollar, de hoogste stand van dit jaar. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder en kostte 72,40 dollar. Dinsdag was olie al 4,5 procent duurder geworden.

De aandelen van de grote Europese olieconcerns profiteerden van de olieprijsstijging. Shell sloot 1,6 procent hoger, BP won in Londen 2 procent en in Parijs ging Total 2,2 procent vooruit.

Ook aandelen van autobedrijven deden het goed, nadat de topman van het Franse Renault had gezegd dat de financiële crisis voorbij was. Het aandeel van Renault steeg bijna 7 procent. Ook PSA Peugeot Citroën profiteerde en won 5,9 procent. Het Duitse BMW kreeg adviesverhogingen van een aantal grote banken. Dit fonds kreeg er 7,7 procent bij.

In de AEX-index waren de stijgers veruit in de meerderheid. KPN, dat als defensief aandeel te boek staat, daalde 0,2 procent. TomTom, de producent van navigatiekastjes, ging 5,2 procent vooruit en was de koploper.

In de MidKap-index stond ASMI, een toeleverancier aan de chipindustrie, onderaan met een min van 1,1 procent. In de ochtend werd bekend dat grootaandeelhouder Hermes zijn belang in het bedrijf heeft gehalveerd.

Voorbeurs maakte DIM Vastgoed bekend een claimemissie voor te bereiden met een omvang van 18 tot 25 miljoen dollar. Dat geld is nodig voor de herfinanciering van het winkelcentrum Carolina Pavilion in de Verenigde Staten en de versterking van het eigen vermogen. Het aandeel verloor aanvankelijk ruim 4 procent, maar sloot de dag licht in de plus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden