AEX op hoogste punt van het jaar

AMSTERDAM (ANP) - Meevallende bedrijfsresultaten stuwden de koersen op de Europese beurzen ook donderdag verder omhoog. In Amsterdam steeg de AEX-index in de ochtendhandel zelfs tot het hoogste punt van dit jaar.

De AEX-index stond aan het einde van de ochtend 2,73 punten hoger op 280,05 punten, een winst van 1 procent. Het vorige hoogtepunt van 279,68 punten werd afgelopen maandag bereikt.

De MidKap-index stond na de ochtendhandel 1,7 procent hoger op 394,83 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen 1,2 procent omhoog. De beurs in Frankfurt kreeg er 0,7 procent bij.

Shell

Op het Damrak stond Shell na de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal 0,2 procent hoger. Het olieconcern boekte veel minder winst dan een jaar eerder. Door de forse daling van de olieprijs in het afgelopen jaar kwam dat echter niet als een verrassing.

Uitgeefconcern Reed Elsevier bungelde met een verlies van bijna 14 procent onderaan de AEX. Het concern verraste beleggers met de aankondiging van een nieuwe aandelenemissie. Daarnaast werd de presentatie van een forse winstdaling in de eerste helft van het jaar gelardeerd met sombere vooruitzichten voor 2009 en 2010.

ArcelorMittal

De grootste winst in de AEX werd geboekt met een plus van ruim 4 procent geboekt door staalconcern ArcelorMittal, dat daarmee herstelde van het forse verlies van de voorgaande dag. Postbedrijf TNT maakte een koerssprong van 3,5 procent.

In de MidKap werd diervoerbedrijf Nutreco bijna 7 procent meer waard. Het bedrijf zag de operationele winst in de eerste helft van dit jaar nagenoeg halveren ten opzichte van vorig jaar, maar die daling was in lijn met de verwachtingen.

Renault

Toeleverancier van de chipindustrie Besi ging ruim 5 procent achteruit. Het bedrijf rapporteerde een flink hogere winst en omzet dan een jaar eerder, maar dat kwam vooral door de overname van Esec. Zonder de boekwinst uit de overname resteerde een verlies van 10,9 miljoen euro.

In Parijs kostte de aankondiging van een miljardenverlies in het tweede kwartaal autofabrikant Renault een koersverlies van ruim 4 procent. Concurrent Volkswagen zag de winst in dezelfde periode met 80 procent verschrompelen, maar deed het daarmee alsnog beter dan de verwachtingen. Het aandeel VW werd in Frankfurt ruim 4 procent meer waard.

De euro was aan het einde van de ochtend 1,4075 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de euro op 1,4025 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden