AEX naar diepste punt sinds zomer 1996

En wéér heeft de Amsterdamse beurs een laagterecord gebroken. Op de dag dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met een kwart procentpunt verlaagde - wat normaal leidt tot blije beleggers - zakte de AEX-index tot het laagste niveau sinds augustus 1996....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Drie hoofdfondsen die donderdag jaarcijfers presenteerden, trokken het Damrak in de min. Het waren Van der Moolen, Aegon en Numico. Voeg daarbij een lagere opening van Wall Street, veroorzaakt door tegenvallende macrocijfers en de renteverlaging in Europa, en de teleurstelling onder beleggers was compleet.

Grootste daler in de Amsterdamse AEX-index was effectenhuis Van der Moolen. Het aandeel moest 2,58 euro inleveren tot 9,20 euro. Dat is een daling van bijna 22 procent. Van der Moolen waarschuwde gisteren voorbeurs dat de winsten in januari en februari flink zijn tegengevallen.

Verzekeraar Aegon presenteerde donderdag een winstdaling van 35 procent en zei op het dividend voor 2003 te zullen beknibbelen. Beleggers straften die boodschap af met een koersdaling van 10,5 procent. Het aandeel sloot op precies 8 euro. Aegon was daarmee de nummer twee in de lange lijst van dalers in de AEX.

Ook vitaminenproducent Numico, gisteren nog de sterkste stijger van de AEX, kreeg klappen na teleurstellende jaarcijfers. Het aandeel verloor uiteindelijk 7,5 procent van zijn waarde op 5,08 euro.

De renteverlaging door de ECB was weliswaar meer dan welkom, maar gaf de koersen op Beursplein 5 per saldo toch geen positieve impuls. Niet alleen was de renteverlaging alom voorspeld, ook hadden beleggers gehoopt op een stap van een half procentpunt.

Het in problemen geraakte supermarktconcern Ahold wist donderdag redelijk stand te houden. Het fonds noteerde een plus van 0,3 procent op 3,19 euro. Volgens een handelaar is de kans klein dat Ahold failliet gaat. 'Ik zie de koers van de obligaties verder oplopen. Het betekent dat grote beleggers verwachten dat het beter gaat.'

Ook LogicaCMG moest verder achteruit. De automatiseerder leverde 8,3 procent in op 1,33 euro nadat het bedrijf woensdag slechte jaarcijfers had gepresenteerd.

Opmerkelijke stijger donderdag was handelshuis Hagemeyer. Het aandeel werd 2,2 procent meer waard op 4,10 euro. Een analist van Amsterdams Effectenkantoor meldde positiever te zijn over het aandeel, hoewel het bedrijf woensdag een verlies over de tweede helft van 2002 bekendmaakte en het dividend over 2002 met 57 procent verminderde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden