AEX lager in de ochtend

AMSTERDAM (ANP-AFX) - De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag met verlies aan de handel begonnen. De AEX-index van de beurs in Amsterdam noteerde aan het eind van het eerste handelsuur 1,3 punt lager op een totaal van 454,74 punten. Dat is een daling van 0,3 procent.

De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen morsten eveneens tussen de 0,2 en 0,4 procent. Daarmee volgden de aandelenmarkten in Europa de verslechterende stemming maandag op Wall Street. Daar verschrompelden eerder behaalde winsten.

Onder handelaren in de Verenigde Staten ontstond enige schroom, nadat gedurende de dag de Dow-Jonesindex leek af te stevenen op een winst van boven de 1 procent. Onzekerheid over de later deze week te publiceren inflatiecijfers kreeg de overhand.

Akzo Nobel

Akzo Nobel presenteerde voorbeurs nadere plannen om zijn farmadivisie te verzelfstandigen. Dat viel goed bij beleggers. Het concern boekte een koerswinst van ongeveer 2 procent. Het bedrijf verwacht uiterlijk begin volgend jaar 30 procent van het farmaceutische dochterbedrijf Organon Biosciences naar de beurs te brengen.

Akzo Nobel wil zich concentreren op zijn verf- en chemieactiviteiten. De volledige afsplitsing moet in de komende twee tot drie jaar tot stand komen. Analisten schatten de totale beurswaarde van Organon op maximaal 10 miljard euro.

Shell

Zwaargewicht Shell noteerde bijna 0,5 procent lager. De olieprijs is dinsdag verder gedaald. Maandag werd de olie al flink goedkoper. De prijs blijft echter nog wel ruim boven de 70 dollar per vat. De daling is het indirecte gevolg van het staakt-het-vuren tussen Israël en de radicale beweging Hezbollah. Dat vermindert de kans dat de olietoevoer uit het Midden-Oosten wordt verstoord.

Het bedrijfscijferseizoen is inmiddels over zijn hoogtepunt heen. Dinsdagochtend kwam Imtech met zijn resultaten over het eerste halfjaar. De technisch dienstverlener heeft goed kunnen profiteren van het herstel op de Nederlandse installatiemarkt. De resultaten stelden echter niet iedereen tevreden. Het fonds noteerde 1 procent lager.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2735 dollar, gelijk aan de stand bij het einde van de handel maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden