Update

AEX-Index zakt dramatisch; aandelenkoersen kelderen wereldwijd

De Amsterdamse AEX-Index zakte bij de opening vanmorgen meteen onder de 300 puntengrens. Hiermee kwam de Amsterdamse beursindex op de laagste tussentijdse stand sinds november 2009.

Redactie
Een handelaar op de New York Stock Exchange op donderdag. Beeld AFP
Een handelaar op de New York Stock Exchange op donderdag.Beeld AFP

Ook elders in de wereld kelderen de beurskoersen nu investeerders in paniek hun aandelen verkopen. Ze doen dit vanwege toegenomen onzekerheid over de wereldeconomie en met name de schuldencrisis in Europa.

Zowel de Europese, Amerikaanse als Aziatische beurzen hadden het gisteren en bij de beursopening vandaag zwaar te verduren vanwege zorgen dat de Verenigde Staten op een nieuwe recessie afstevenen en de ontwikkelingen bij de schuldencrisis in Europa. De angst bestaat dat economieën van Spanje en Italië nu ook opgeslokt worden in de crisis van de euro-zone. De euro werd gisteren flink zwakker door de onrust over de schuldencrisis en noteerde gisterenavond 1,4110 dollar.

Wall Street
Nadat de Europese beurzen met bijna 4 procent kelderden, gleden ook de aandelenkoersen in New York gisteren af tot diep in het rood. Wall Street leed het grootste verlies in twee jaar tijd. De Dow-Jonesindex daalde met ruim 4 procent and geen enkel fonds liet winst zien. De Nasdaq verloor 5,1 procent tot 2556,39 punten. Vooral grondstoffen- en energieprijzen veroorzaakten de sterkste daling van de Standard&Poor's 500 Index sinds maart 2009, een daling van 4,8 procent. Olieprijzen daalden met 6 procent tot 85,47 Amerikaanse dollar. Ook Amerikaanse banken kregen het zwaar te verduren, met zware verliezen voor Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup.

Handelaren beschrijven de sfeer op de beurzen gisteren als bedrukt. Een Amerikaanse handelaar concludeerde: 'Deze ochtend zijn de dammen doorgebroken'. Globale bedrijven behoorden tot de grootste verliezers, waaronder Caterpillar, Boeing en Alcoa. De globale aandelenmarkten vertoonden daarmee één van de slechtste resultaten sinds de piek van de economische crisis begin 2009.

Beursopening op vrijdag
Op vrijdag daalde in Japan de Nikkei tot het laagste niveau sinds de aardbevingen en tsunami van maart dit jaar, een daling van 3,8 procent tot 9,288.56 punten kort na de opening. De bredere Topix index daalde in Japan tot onder de 800 grens, een daling van 3,4 procent. In Hong Kong werd vrijdagochtend kort na de opening een daling van 4.4 procent genoteerd. In Australië opende de ASX vrijdag met een verlies van bijna 42 miljard euro in de eerste minuten van handelen.

Vandaag zal een belangrijk rapport over de Amerikaanse banenmarkt worden gepubliceerd. Als dat enigszins meevalt, kan dat nog voor enige opluchting op de beursvloer zorgen.

Italiaanse obligaties
De waarde van 10-jarige Italiaanse staatsobligaties lag vanochtend voor het eerst sinds mei 2010 lager dan die van vergelijkbaar Spaans staatspapier. Dit is een teken dat investeerders de economische risico's in Italië groter vinden dan in Spanje.

De rente op 10-jarige Italiaanse leningen liep op tot 6,26 procent, terwijl de rente op Spaanse leningen licht zakte tot 6,22 procent. De rente op staatsleningen beweegt tegengesteld aan de waarde. Een hoger rendement op een obligatie betekent een lagere waarde.

Het verschil tussen de rente op Italiaanse leningen en op die van Duitsland bedroeg vrijdagochtend 388,5 basispunten (3,9 procentpunt). Het rendement op Spaanse leningen overtrof die op Duits staatspapier met 380 basispunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden