AEX-index terug op beginstand januari

Aan een vier jaar durende periode met forse koersstijgingen lijkt voorlopig een einde gekomen. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na het magere derde kwartaal dat de Amsterdamse beurs beleefde....

Van onze verslaggever

De CBS koersindex sloot in het derde kwartaal 1,6 procent lager. Over de eerste negen maanden bedraagt de gemiddelde koersstijging slechts 3,6 procent.

Dat de koersen ondanks positieve halfjaarcijfers zijn gedaald, is volgens het CBS te wijten aan de rente. In de eerste negen maanden is de kapitaalmarktrente in Nederland met 1,2 procent gestegen tot 5,0 procent. En dat is ongustig voor het beursklimaat.

Het Damrak doet het dit jaar globaal gezien niet best. Het totale rendement van alle Nederlandse aandelen op de Amsterdamse beurs - inclusief dividend - ligt op 6,5 procent. Het wereldgemiddelde, zoals berekend in de MSCI-wereldherbeleggingsindex, bedraagt 18,5 procent.

'Het blijft een moeilijke beurs', zegt een handelaar vrijdag na het sluiten van de markt. 'Het sentiment is overwegend somber. Er is veel aanbod, vooral van professionele partijen. Particulieren zie ik vooral in put-opties stappen.'

Beleggers vrezen de bijeenkomst aanstaande dinsdag van de Amerikaanse Fed, die kan besluiten tot een nieuwe renteverhoging. De AEX-index zakte verder weg met een verlies van 8,86 punten, ofwel ruim 1,6 procent tot 539,08 punten. Daarmee staat de index weer vrijwel op de beginstand van 4 januari, toen de AEX het jaar begon op 538,4 punten.

Tot de positieve uitzonderingen behoorde chemieconcern DSM. De aankondiging van reorganisaties en de bijgestelde winstverwachting echoden nog na, waardoor het fonds met 3,2 procent (1,20 euro) steeg tot 38,45 euro.

Ook handelshuis Hagemeyer bleef in de plus. De curatoren zijn optimistisch over dochter Ceteco, die misschien toch nog wat inkomsten zou kunnen opleveren. Hagemeyer steeg met 3,2 procent (0,74 euro) tot 23,29 euro.

Ook KLM pakte een winstje. 'Dat komt omdat er vandaag een grote koper bij ons aanklopte', weet een handelaar van een zakenbank. KLM steeg een procent tot 24,70 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden