AEX-index nagenoeg onveranderd

Ondanks een zwakkere dollar en een tegenvallende orderontvangst van duurzame goederen in de VS, sloot de Amsterdamse effectenbeurs dinsdag nagenoeg onveranderd....

Beleggers waren tevreden met het aantrekken van de verkopen van bestaande huizen in de Verenigde Staten in oktober. Die stegen onverwacht met 0,5 procent.

Het was de eerste keer in zes maanden dat de verkopen weer aantrokken. Met name Shell en de financiële waarden hielden de belangrijke AEX-index net boven de nullijn.

De Navigatiesystemenmaker TomTom had een slechte dag, na overigens een goede periode op de beurs. TomTom leed het zwaarste verlies van de hoofdfondsen. Dat had te maken met afspraken die Rijkswaterstaat heeft gemaakt met de het bedrijf over de routes die het het uitstippelt.

Rijkswaterstaat wil dat automobilisten minder gebruik maken van de provinciale wegen, dorpskernen en woonwijken. TomTom verloor bijna 4 procent.

De euro zette de opmars ten opzichte van de dollar voort en bepaalde daarmee de teneur op de aandelenmarkten.

De belangrijke Amsterdamse graadmeter schoot de hele dag heen en weer tussen winst en verlies, zij het dat de uitslagen naar boven en beneden minimaal waren. De laagste stand van de dag was rond de 475 punten, de hoogste notering net boven de 480 punten.

De AEX-index sloot 0,2 punt, ofwel 0,03 procent, hoger op 478,49 punten. De Midkap-index noteerde nog wel een verlies van 0,4 procent op 623,11 punten.

De beurzen in Londen en Frankfurt daalden respectievelijk 0,4 en 0,3 procent. Op de beurs van Parijs bleef het verlies beperkt tot 0,1 procent.

De euro noteerde 1,3155 dollar in vergelijking met 1,3130 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Opvallend was het verlies van TNT. De logistieke dienstverlener raakte 1,6 procent kwijt.

Ook Akzo Nobel trok aan het kortste eind. Farmaciedochter Organon stopt de samenwerking met het Amerikaanse Pfizer op het gebied van het antidepressiemiddel asenapine. Op de geplande beursgang van Organon heeft het afbreken van de band met Pfizer geen invloed, zo stelde Akzo Nobel beleggers gerust. Desondanks straften zij Akzo Nobel voor het verliezen van de samenwerking. Het aandeel verloor 1,7 procent.

Op de lokale markten deed Jetix Europa het goed. De eigenaar van het meest bekeken kinderkanaal in Europa won 45 eurocent (2,5 procent), na de bekendmaking van een meer dan drievoudige winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden