AEX-index gaat vlak tot licht hoger van start

AMSTERDAM (ANP-AFX) - De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, gaat een vlakke tot licht hogere opening tegemoet, na de kleine koerswinsten op Wall Street afgelopen vrijdag en de positieve stemming in Tokio vanochtend.

,,Er is geen belangrijk bedrijvennieuws om de zaak op te tillen. Ik hou het op een vlakke opening'', zei analist Jaap Barendregt van FBS Bankiers. Alleen de investeringsmaatschappij Kardan met een notering aan de lokale markt in Amsterdam staat voor vandaag op de agenda met de publicatie van jaarcijfers.

De indicatieve openingskoers van de AEX bedraagt een half uur voor de opening 472,28 punten, tegen 472,07 punten bij het slot afgelopen vrijdag. Toen eindigde de index 0,3 procent hoger. De index voor middelgrote fondsen dikte 0,5 procent aan tot 631,93.

Rentebesluit Fed

De markt kijkt uit naar het rentebesluit van de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, dat dinsdag wordt genomen. ,,In aanloop daarvan houden zich op de vlakte, voor in de VS'', aldus Barendregt. De algemene verwachting is dat de rente met 0,25 procentpunt wordt verhoogd naar 4,75 procent, maar de markt is vooral benieuwd wat de Fed duidelijkheid gaat zeggen over het toekomstige rentebeleid.

Op de effectenbeurs in Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index de handelsessie met een winst van een half procent op 16.650,10 punten. Ook de overige Aziatische beurzen staan hoger.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde vrijdag op een stand van 11.279,89 punten, een stijging van 0,1 procent. De breed samengestelde S&P 500 ging eveneens 0,1 procent omhoog, naar 1302,96 punten. De schermenbeurs Nasdaq kwam nog het best uit de verf met 0,6 procent winst op 2312,82 punten.

Ahold

Het is onvermijdelijk dat supermarktconcern Ahold wordt opgesplitst. Dat heeft oud-bestuurslid Theo de Raad in een gesprek met Het Financieele Dagblad gezegd dat zaterdag werd gepubliceerd. Volgens hem zijn winkelketens als Albert Heijn en Stop & Shop beter af bij een ander moederbedrijf.

De Duitse vermogensbeheerder Delbrueck Bethmann Maffei, dochter van het Nederlandse bankbedrijf ABN Amro, is in gesprek over een overname. Dat liet de Duitse krant Welt am Sonntag weten, na een interview met de bestuursvoorzitter Ruediger von Wendel. ,,We voeren concrete gesprekken'', zei Von Wendel tegen de krant. De overnameprooi is een Duitse vermogensbeheerder, maar de topman wilde verder niets zeggen over de identiteit van het bedrijf. Delbrueck Bethmann Maffei behoort met een beheerd vermogen van ongeveer 13 miljard euro tot de vijf grootste 'private banks' in Duitsland.

Binck, de internetbank met een beursnotering op de lokale markt in Amsterdam, komt mogelijk in beweging op het nieuws dat het bedrijf de Britse dochter Hills Independent Traders wil verkopen. Dit bedrijf houdt zich bezig met de handel voor eigen rekening in aandelenderivaten. Het bedrijf is winstgevend, maar Binck ziet geen ,,strategische match'' en vindt de synergievoordelen beperkt.

Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,2050 dollar, tegen 1,2010 dollar bij het slot van de beurzen in Europa vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden