AEX houdt winst vast

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam bleven maandag positief gestemd, ondanks een licht lagere opening op Wall Street. De indices gaven wel wat terrein prijs. Het aandeel TomTom stond in de schijnwerpers in de AEX met een koerswinst van 8,5 procent. In de rest van Europa doken de koersen na de lagere opening op Wall Street wel in de rode cijfers.

De AEX-index noteerde nog geen uur voor de sluiting een winst van 0,2 procent op 276,57 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg eveneens 0,2 procent tot 387,28 punten. De beurs in Frankfurt daalde met 0,2 procent en Parijs ging 0,4 procent omlaag. Londen verloor 0,5 procent.

De Dow-Jonesindex op Wall Street noteerde ruim een uur na opening een verlies van 0,5 procent op 9046 punten. De breed samengestelde S&P 500 stond 0,6 procent lager en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,9 procent.

Zomerrally

Het negatieve sentiment op Wall Street sloeg niet om na een beter dan verwacht cijfer over de verkoop van nieuwe woningen in juni. In die maand werden op jaarbasis 384.000 huizen verkocht, terwijl analisten hadden gerekend op 350.000 verkochte nieuwe woningen op jaarbasis in juni. Het herstel van de woningmarkt is een van de voorwaarden voor het herstel van de economie.

De AEX is negen van de afgelopen tien handelsdagen met winst gesloten. In die periode boekte de hoofdgraadmeter in Amsterdam een koerswinst van 13,2 procent. ,,De zomerrally zet door'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Sterkste stijger

Corné van Zeijl van SNS Asset Management noemt het aanhoudende positivisme op de beurs ,,zeer opvallend''. ,,Het sentiment is in de afgelopen twee weken gedraaid. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de beter dan verwachte kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven'', aldus Van Zeijl.

TomTom profiteerde van een verhoging van het beleggingsadvies van JPMorgan Chase. De producent van navigatiekastjes was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Besparing TNT

Post- en pakketjesvervoerder TNT maakte voorbeurs bekend dat het extra kosten gaat besparen om de recessie het hoofd te bieden. Het bedrijf wil dit jaar ongeveer 550 tot 600 miljoen euro besparen. Eerder mikte TNT nog op 400 miljoen euro aan besparingen. Het aandeel won 3,8 procent.

TNT zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal dalen met ruim 60 procent tot 81 miljoen euro. Dat is een lagere winst dan analisten hadden gedacht. De omzet viel met 10 procent terug tot 2,53 miljard euro, in lijn met de verwachtingen.

Winstval

BinckBank steeg 2,1 procent. De internetbeleggingsbank heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 9,2 miljoen euro, terwijl analisten 8 miljoen euro hadden voorspeld.

Op de beurs in Dublin duikelde het aandeel Ryanair met 9,4 procent. De grootste prijsvechter van Europa kwam maandag met beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar stelde zijn winstverwachting voor heel 2009 neerwaarts bij.

De euro noteerde 1,4250 dollar tegen 1,4200 dollar bij het slot van de handel in Europa vrijdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden