'AEX gaat vlak van start'

AMSTERDAM (ANP) - De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, gaat donderdag waarschijnlijk vlak van start. ,,Het kunnen kleine plusjes zijn, maar ook kleine minnen. Het is moeilijk te voorspellen'', aldus vermogensbeheerder Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

,,Daarna zal de index waarschijnlijk gaan zigzaggen.'' De AEX sloot woensdag met een verlies van 2 procent op 406,32 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, eindigde met een min van 1 procent. Pessimisme over de wereldeconomie voerde de boventoon. Beleggers schrokken van de krimp van de economie in de eurozone in het tweede kwartaal.

In New York waren kopers pas in het laatste handelsuur in de meerderheid. De belangrijkste index in New York, de Dow Jones, sloot met een winstje van 0,1 procent op 11.532,88 punten. Donderdag zal in het teken staan van de beslissingen van de Britse centrale bank en de Europese Centrale Bank. De markt verwacht dat beide banken de rente zullen handhaven. Wel zullen de ogen gericht zijn op de vooruitzichten die ECB-topman Jean-Claude Trichet zal geven.

Renteverhoging

,,Zijn havikachtige taal zal hij niet meer kunnen handhaven. Er is sprake van een krimpende economie, maar een verhoging van de rente is uitgesloten. Trichet zit in een spagaat'', aldus Koenders. ,,De AEX heeft de afgelopen twee dagen een forse dreun gehad met name door zwaargewichten ArcelorMittal en Shell'', aldus Koenders. Volgens de vermogensbeheerder komt dit doordat de grondstoffenprijzen drastisch zijn gedaald. ,,Daarvan moeten we eerst herstellen.''

De markt zou eigenlijk opgelucht moeten reageren op de daling van de grondstofprijzen, maar de angst voor een recessie wegens een krimpende vraag naar grondstoffen is groter, meent Koenders. Toch ziet hij ,,licht positieve berichtjes'' die de belegger gunstig zouden moeten stellen. Hij wijst op uitspraken van de topman van het Amerikaanse Home Depot die stelt dat de huizenmarktcrisis de bodem bijna heeft bereikt. Bovendien zijn hypotheekgerelateerde effecten meer in trek, waardoor financiële fondsen van kunnen profiteren. Mogelijk dat later op de dag een reeks macrocijfers uit de Verenigde Staten nog meer richting kunnen geven.

Philips

Elektronicaconcern Philips heeft een tv-fabriek in Mexico verkocht aan Elcoteq. Volgens het concern heeft de verkoop geen materiële impact op de financiële resultaten.

Voedingsmiddelenconcern Unilever maakte voorbeurs bekend dat topman Patrick Cescau aan het eind van dit jaar zal opstappen. Cescau, die vier jaar de scepter zwaaide bij Unilever, ontkende tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers nog stellig dat zijn vertrek aanstaande was. Paul Polman, vice-president bij Nestlé, is zijn beoogd opvolger.

Wolters Kluwer

Uitgever Wolter Kluwer heeft overeenstemming bereikt met de aandeelhouders van het Amerikaanse bedrijf UpToDate voor een overname zonder een overnamesom te noemen. UpToDate levert medische informatie aan artsen.

In Tokio sloot de de Nikkei-index op een verlies van 1 procent op 12.557,66 punten. De futures op de grote Europese beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen wijzen op gemixte openingen. Parijs gaat waarschijnlijk 0,7 procent hoger van start, terwijl Londen indicatief op een lagere opening van 2,1 procent staat. De future op de AEX wijst op een 0,3 procent hogere opening.

De euro stond donderdagochtend op 1,4510 dollar tegen 1,4500 dollar aan het einde van de Europese handelsdag woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden