AEX-bedrijven floreren ondanks crisis

De grootste bedrijven van Nederland staan er ondanks de crisis gemiddeld goed voor. Terwijl de financiële crisis voortwoekerde en Nederland in een recessie raakte, stegen vorig jaar winst en omzet van de meeste multinationals.

Foto anp

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van de prestaties van de bedrijven in de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, nu 22 van de 25 AEX-fondsen hun jaarcijfers hebben gepresenteerd.

Terwijl de eurozone bijna uiteenviel door de problemen in Zuid-Europa en de beurzen wegzakten door een reeks winstwaarschuwingen, steeg de winst 11 procent tot 43,8 miljard euro. Dat komt vooral door Shell, veruit het grootste bedrijf op de beurs, dat de winst opvoerde tot 23,8 miljard euro. Het bedrijf profiteerde van de gestegen olieprijzen door de onrust in het Midden-Oosten. Exclusief Shell daalde de winst wel, maar met 17,5 procent niet dramatisch. De omzet van de multinationals groeide vorig jaar ondanks de mondiale financiële crisis verder, ook als de 362 miljard euro van Shell niet meegeteld wordt.

'Vallen mee'
'Deze cijfers vallen me mee, vooral als je zag hoe het vooral in de tweede helft van vorig jaar ging', zegt Alex Otto, als hoofd vermogensbeheer van Delta Lloyd een van de grootste beleggers van Nederland. 'Ondanks alle somberheid zijn de grote bedrijven de crisis gemiddeld goed doorgekomen. De wereldeconomie houdt zich misschien beter dan we hadden verwacht. '

Negen bedrijven wisten de winst op te voeren. Zeventien boekten ook meer omzet. Multinationals als Heineken en Unilever wisten de resultaten op peil te houden doordat ze wereldwijd actief zijn.
Terwijl het kabinet zwaar moet bezuinigen en de koopkracht de komende jaren verder daalt, maken de multinationals zich na het lastige 2011 op voor een nieuwe sprong. 'Ze zijn goed gefinancierd, zeker in vergelijking met de overheden en huishoudens', zegt Otto.

'Bedrijven zijn nog wel voorzichtig met hun geld, maar nu de berichten beter worden, gaat het opeens snel. Kijk naar de beursgang van Ziggo en Douwe Egberts. Toen iedereen dacht dat de economie het goed deed, hadden sommige grote bedrijven het moeilijk. En nu is het andersom.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.