'Aegon wil Brits buitenbeentje afstoten'

Amsterdam Het verzekeringsconcern Aegon zou zijn Britse tak willen verkopen. Die zou volgens de Britse krant Mail on Sunday bijna 2 miljard euro moeten opleveren....

De verkoop zou de verzekeraar de mogelijkheid moeten verschaffen een deel van de 3 miljard euro steun terug te betalen die het ontving van de Nederlandse staat. Eenderde daarvan is al geretourneerd.

Sinds de financiële crisis stelt Aegon zich op het standpunt dat elk onderdeel verkocht moet kunnen worden. ‘We houden onze portefeuille voortdurend tegen het licht’, zegt Alex Wynaendts, die kort voor het uitbreken van de kredietcrisis Aegon-topman werd.

In tegenstelling tot in zijn grootste markt Amerika, is Aegon in Groot-Brittannië niet actief onder de naam Aegon. Het Britse onderdeel dat in de etalage zou staan heet Scottish Equitable uit de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Aegon verwierf het onderdeel in 1993. Bijna vijfduizend personeelsleden werken voor meer dan twee miljoen polishouders. Aegon heeft met Scottish Equitable een marktaandeel van circa 10 procent in Groot-Brittannië en beheert daar bijna 65 miljard euro aan bezittingen.

Aegon heeft vandaag zijn jaarlijkse bijeenkomst voor analisten en beleggers en mogelijk komt bij deze gelegenheid de verkoop aan de orde. Analisten menen dat de geruchten over de ophanden zijnde verkoop logisch zijn, gezien het slechte presteren van de Britse tak van Aegon de afgelopen jaren.

Het afgelopen jaar is er bij Scottish Equitable een omvangrijke reorganisatie geweest om de onderneming klaar te maken voor veranderingen in toezichtregels voor Britse verzekeraars.

Zo slaat de verzekeraar volgens hen twee vliegen in een klap: het afstoten van een zwak buitenbeentje dat de naam Aegon niet draagt en tegelijk de vermaledijde staatssteun terugbetalen, aan de toekenning waarvan de staat en Brussel allerlei eisen hebben gesteld.

De meeste analisten menen dat het aandeel Aegon ondergewaardeerd is. Wel vinden ze de prijs van 1,8 miljard waarvoor Scottish Equitable verkocht zou worden te laag. De Britse tak van Aegon is meer waard, denken ze. Bovendien dienen potentiële kopers zich niet direct aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden