Aegon vorig jaar in het rood

Verzekeraar Aegon heeft over heel 2008 rode cijfers geschreven. Het nettoverlies kwam uit op 1,08 miljard euro. Dit bleek donderdag uit de publicatie van de definitieve cijfers door Aegon....

ANP

De afschrijvingen zijn het gevolg van de malaise op de aandelenmarkten en de financiële crisis. Aegon moest vooral afboeken op aan hypotheken gerelateerde financiële instrumenten, bedrijfsobligaties en beleggingen in aandelen.

Om de huidige financiële storm het hoofd te bieden werkt Aegon aan versteviging van zijn kapitaalpositie. Dit doet de verzekeraar vooral door zijn risicovolle beleggingen terug te brengen. Dit kan door het risico op waardedalingen af te dekken of door te verkopen.

Als het concern minder risicovolle beleggingen heeft, hoeft het minder kapitaal als tegenwicht aan te houden en verstevigt de kapitaalpositie. Op deze wijze heeft Aegon in het laatste kwartaal van vorig jaar 1 miljard euro vrijgespeeld. Het bedrijf is voornemens om dit jaar nog eens 1,5 miljard euro aan kapitaal los te maken.

Vorig jaar kreeg Aegon met de kapitaalpositie voor ogen een injectie van 3 miljard euro van de Nederlandse staat. De staat eiste als voorwaarde voor de steun onder meer dat de top af zou zien van zijn bonussen.

Een andere voorwaarde was dat de overheid commissarissen bij Aegon mocht benoemen. Vorig jaar werd bekend dat de staat voormalig minister Karla Peijs en oud AFM-topman Arthur Docters van Leeuwen aanstelt. Donderdag maakte Aegon bekend dat aandeelhouders in april over de benoeming van Docters mogen stemmen. Peijs was al commissaris bij Aegon, maar treedt nu op namens de staat.

Topman Alex Wynaendts van Aegon zei donderdag dat het bedrijf de overheid niet heeft gevraagd om extra hulp van de staat. Hij voegde echter toe met het oog op de toekomst ook niets uit te sluiten.

Aegon kreeg vrijdag een verlaging van de kredietbeoordeling van kredietbeoordelaar Fitch. Eerder maakte kredietbeoordelaar S & P ook al bekend een afwaardering van Aegon te overwegen. Wynaendts merkte op dat alle Europese financiële instellingen waarschijnlijk verlagingen voor de kiezen krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden