Aegon verslaat Spaarbeleg met spaarbelegging

Spaarrekeningen geven al tijden een lage rente. Een van de aantrekkelijkste aanbieders is Aegon met Spaarbeleg, dat nu 4,3 procent rente geeft....

Goed, het gaat dan niet om spaarrekeningen, maar om zogeheten perpetuele obligatie-leningen. Sinds juni vorig jaar heeft Aegon zes van die leningen uitgegeven. Het financiële concern haalde er in totaal 1,8 miljard gulden mee uit de markt. De leningen worden vooral gekocht door institutionele beleggers, maar ze kunnen ook interessant zijn voor de particulier.

Deze Aegon-obligaties bieden namelijk een hoge rente, die bovendien voor lange tijd vaststaat - soms zelfs voor altijd. De laatste, die in september is uitgegeven, geeft 7,25 procent gedurende twaalf jaar. In 2008 wordt de rente herzien, met als uitgangspunt de dan geldende rente op tienjarige staatsobligaties. Die doen nu zo'n 6 procent. Aegon doet daar uit eigen zak nog 0,85 procent bovenop. Na 2008 wordt de rente iedere tien jaar aangepast.

'Speelt Aegon voor Sinterklaas?', vroeg de Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) zich hardop af. 'Nee hoor', zegt Berenice Zwartbol van Aegon Treasury in Den Haag. 'Voor ons is het gewoon een rekensom. Wij kunnen zo'n hoge rente geven omdat het achtergestelde leningen zijn, die ons eigen vermogen belangrijk versterken. Bovendien staat in de voorwaarden dat wij geen rente hoeven te betalen wanneer we ook geen dividend kunnen uitkeren.'

Bij een dividend-staking is de belegger de klos, evenals bij een faillissement van Aegon: houders van achtergestelde leningen komen dan immers achteraan in de rij van schuldeisers. Ook loopt de belegger nog een koersrisico. Perpetuele obligaties - het woord zegt het al - worden namelijk nooit afgelost. Hij kan er dus alleen vanaf door ze te verkopen op de beurs.

Maar de avontuurlijke spaarder zal niet snel verkopen, want hem gaat het om de rente. En het grote en financieel gezonde Aegon zal niet snel stoppen met dividend-betaling, laat staan failliet gaan. De risico's lijken dan ook minimaal, en dat verklaart de populariteit van de eeuwigdurende Aegon-obligaties. 'Ze vliegen de deur uit', aldus Zwartbol.

De leningen zijn gratis zo lang de emissie nog open staat. Daarna betalen zij provisie: 1,8 procent over de eerste vijfduizend gulden inleg, 1 procent tot twintig mille en 0,4 procent tot een half miljoen, met een minimum van 42 gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden