Aegon uitblinker op Damrak

De Europese aandelenmarkten zijn donderdag met verlies geopend. Volgens handelaren maken beleggers zich nog steeds zorgen over de financiële perikelen in Griekenland. Verzekeraar Aegon bood in Amsterdam tegenwicht met goede cijfers over 2009.

ANP

Na ruim een half uur handelen, noteerde de toonaangevende AEX-index in Amsterdam 0,6 procent lager op 318,96 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen was vrijwel onveranderd op 519,29 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,5 procent in.

De zorgen over de Griekse overheidsfinanciën werden woensdag aangewakkerd door kredietbeoordelaar Moody's, die de kredietwaardigheid van het land in de komende maand een tot twee niveaus lager zal inschalen. Dat zou het ontluikende economische herstel een knauw kunnen geven.

De Griekse perikelen hadden een aanzienlijk negatief effect op de euro, die de laagste stand ten opzichte van de dollar bereikte in bijna negen maanden. De euro was 1,3480 dollar waard in vergelijking met 1,3580 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Vooral banken en grondstofgerelateerde bedrijven moesten het ontgelden vanwege de toegenomen onzekerheid over het economische herstel. Staalconcern ArcelorMittal en de mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto leverden tot 2 procent in.

Aegon onttrok zich echter aan de malaise dankzij sterke cijfers over het vierde kwartaal van 2009. De verzekeraar boekte in het vierde kwartaal een winst van 393 miljoen euro, veel meer dan de 168 miljoen euro waarop analisten in doorsnee rekenden. Dankzij het goede vierde kwartaal schreef het bedrijf ook zwarte cijfers over heel 2009. Aegon won bijna 3 procent.

Voor Royal Bank of Scotland (RBS) gold hetzelfde als voor Aegon. De Britse bank moest vorig jaar weliswaar twee keer zoveel geld opzij zetten voor slechte leningen, 13,9 miljard pond, maar volgens RBS hebben de afschrijvingen daarmee een piek bereikt. De afschrijvingen waren in het vierde kwartaal 5 procent lager dan in het derde kwartaal. RBS werd in Londen bijna 5 procent hoger gezet.

Branchegenoot ING ging het slechter af met een koersverlies van 1 procent. In het buitenland stonden onder meer Axa Commerzbank, Deutsche Bank en Dexia tot 1,2 procent in de min.

Wessanen was de sterkste daler in Amsterdam. De MidKapper leverde ruim 10 procent in nadat het voedingsmiddelenconcern flinke afschrijvingen in het vierde kwartaal bekendmaakte. De aankondiging dat Wessanen overweegt om nieuw kapitaal aan te trekken, viel evenmin in goede aarde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden