Aegon met Guardian op weg naar de eredivisie

Aegon doet opnieuw inkopen. Drie weken na de afronding van de grootste overname uit de geschiedenis - de aankoop van Transamerica voor 19 miljard gulden - breidt de Haagse verzekeraar nu de Britse activiteiten verder uit....

Van onze verslaggever

Voor Aegon-begrippen is de aankoop relatief klein. Met Guardian erbij heeft de verzekeraar, in 1983 ontstaan uit een fusie van Ago en Ennia, de afgelopen acht jaar ruim 30 miljard gulden op tafel gelegd om groot te worden in Amerika en Groot-Brittannië.

De Europese nummer twee (naar marktwaarde) Aegon koopt de levensverzekeringspoot van Guardian van de nummer één, de Franse verzekeringsreus Axa. Dat kocht in mei heel Guardian Royal voor 10 miljard gulden en bracht het onder bij de Britse dochter Sun Life. De Fransen waren echter vooral geïnteresseerd in het niet-levensverzekeringendeel. Analisten vinden de prijs die Aegon betaalt aan de forse kant, maar tekenen aan dat levensverzekeraars nu eenmaal duur zijn.

Groot-Brittannië is met de Verenigde Staten en Nederland het belangrijkste gebied voor Aegon. In Nederland en de VS staat de verzekeraar al in de top, in Groot-Brittannië - ook met Guardian erbij- nog niet. 'Aegon komt met Guardian niet in de premier league', aldus een Britse analist tegen het persbureau Bloomberg. Aegon-topman Kees Storm zei gisteren dan ook dat zijn bedrijf blijft kijken naar grote en kleine overnames in Groot-Brittannië. Datzelfde geldt overigens voor Nederland en de VS.

Aegon moet meedoen in de overnamerace om te profiteren van de sterk veranderende Britse pensioen- en levensverzekeringenmarkt. Guardian maakt Aegon UK - vijf keer groter dan de overnameprooi - vooral een stuk sterker in vermogensbeheer. Het beheerd vermogen groeit met de helft tot 29 miljard pond, ruim 96 miljard gulden. Met Guardian erbij groeit het premie-inkomen van Aegon UK met 20 procent tot ongeveer 10 miljard gulden. Dat past volgens Storm in de trend dat er steeds meer wordt verdiend met vermogensbeheer. Daarbij worden de premie-inkomsten minder belangrijk. Vorig jaar boekte Aegon UK via het zes jaar geleden gekochte Scottish Equitable een nettowinst van 211 miljoen gulden op een omzet van ruim 9 miljard gulden.

Volgens Aegon sluit Guardian perfect aan bij de bestaande Britse activiteiten. De verzekeraar denkt niet alleen te profiteren van kostenbesparingen door meer schaalgrootte. Dat moet over twee jaar 15 miljoen euro opleveren. De nieuwe aanwinst levert volgens Aegon ook een bekende merknaam, meer distributiekanalen en nieuwe producten op.

Aegon betaalt de overname voor tweederde met nieuwe aandelen. Die worden geplaatst bij de Vereniging Aegon. Die grootaandeelhouder hielp Aegon onlangs bij de groteovername van Transamerica. Door de koersdaling op de beurs moest Aegon voor Transamerica 20 miljoen aandelen meer uitgeven dan gedacht.

De negen miljoen nieuwe aandelen voor Guardian - 1,5 procent extra - helpt het belang van de Vereniging Aegon weer iets boven de 30 procent; het einddoel is 40 procent. Volgens Aegon is de gekozen constructie de meest efficiënte oplossing voor deze overname.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden