'Aegon heeft klanten Sprintplan niet misleid'

Tegenslag voor de diverse partijen die bezig zijn met woekerpolisclaims: Aegon heeft de kopers van 'het product' Sprintplan niet misleid. Wel is de verzekeraar tekortgeschoten in zijn zorgplicht.

Beeld Serge Ligtenberg

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald in een al elf jaar lopende rechtszaak die de Vereniging Consument & Geldzaken had aangespannen. De belangenclub komt op voor gedupeerde Sprintplanklanten.

Aegon had de beleggers in het zogeheten aandelenleaseproduct, beter bekend, en berucht, geworden onder de naam woekerpolis, moeten waarschuwen voor een mogelijke restschuld die Sprintplan kon opleveren. Ook had de verzekeraar vooraf informatie moeten inwinnen over de financiële positie van de kopers. Door dit te verzuimen handelde het concern onrechtmatig tegen de beleggers die schade leden, aldus het hof.

Al eerder kwam de rechter in een vergelijkbare procedure over Sprintplan tot het oordeel dat Aegon zijn zorgplicht had geschonden en daarmee onrechtmatig had gehandeld. De Vereniging Consument & Geldzaken probeerde het hof ook misleiding door Aegon te laten vaststellen. Daarmee kan de Haagse verzekeraar extra aansprakelijk gesteld worden voor de door Sprintplan-deelnemers geleden schade. Dat is niet gelukt. Volgens het hof is de 'eventuele verplichting van Aegon tot schadevergoeding' afhankelijk van de individuele omstandigheden van de deelnemers en kan die uiteindelijk alleen in afzonderlijke procedures worden vastgesteld.

Hoge Raad

De Vereniging Consument & Geldzaken reageerde dinsdag 'verbijsterd' op de uitspraak. De belangenbehartiger gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Een uitspraak in het voordeel van de vereniging had volgens de woordvoerder een collectieve oplossing kunnen brengen voor de tientallen miljoenen schade die gedupeerde beleggers hebben geleden. De Vereniging 'kan niet uitsluiten' dat het hof 'rechtspolitiek bedrijft' om de financiële sector en Aegon te beschermen tegen aansprakelijkheid, aldus het persbericht.

Bij aandelenleaseproducten als Sprintplan leenden mensen geld om in aandelen te beleggen. De constructie was populair in de jaren voor het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2000. Toen daalden de koersen, met als gevolg dat tienduizenden beleggers soms aanzienlijke bedragen kwijtraakten. Er lopen nog diverse procedures tegen, naast Aegon, onder meer ook NN en Reaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden