Aegon heeft geen last van beperkingen

Amsterdam Aegon betaalt de resterende staatssteun van 2 miljard euro plus een premie van 40 procent af vóór eind juni volgend jaar....

Tot de steun volledig is afgelost, mag de verzekeraar in Nederland niet stunten met de spaar- en hypotheektarieven en geen dividend uitbetalen.

‘We zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is over de terugbetaling’, zegt Alex Wynaendts, bestuursvoorzitter van Aegon. ‘Het was een lang proces. De toestemming van de EC is een erkenning dat we de juiste stappen hebben gezet.’

Toen Aegon vorige week zijn halfjaarcijfers bekendmaakte, reageerden beleggers nog teleurgesteld op het uitblijven van een akkoord met de Europese Commissie (EC) over het aflossen van de rest van de 3 miljard staatssteun die Aegon eind 2008 had ontvangen. De verzekeraar had vorig jaar al 1 miljard euro teruggestort.

Aegon moest aanvankelijk een premie van 50 procent betalen bij voortijdig aflossen van de overige 2 miljard. Dit percentage is in overleg met de EC en het ministerie van Financiën verlaagd naar 40. Discussiepunt met de EC was in hoeverre verlaging gezien moet worden als een verkapte vorm van staatssteun.

De EC legt Aegon een aantal beperkende maatregelen op als ‘straf’ voor de verlaging van de premie. De verzekeraar mag op de Nederlandse markt geen prijsleider zijn bij internetsparen en hypotheken. Verder mag Aegon geen overnames doen en geen dividend uitkeren zolang de schuld niet volledig is afgelost.

Volgens Wynaendts heeft Aegon geen last van deze beperkingen. ‘Deze maatregelen passen in onze strategie.’

Het niet uitkeren van dividend is geen een verrassing voor beleggers. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers liet Wynaendts al weten geen winstuitkering te doen en geld klaar te zetten voor de aflossing van de schuld aan de staat.

Het verbod op overnames raakt Aegon evenmin. ‘We hebben geen plannen overnames te doen. We zijn juist bezig bepaalde onderdelen af te stoten’, aldus Wynaendts. Aegon heeft een verzekeraar in Taiwan verkocht en zoekt naar een koper voor de Amerikaanse herverzekeringspoot.

Als Aegon de schuld aan de staat heeft afgelost, heeft de verzekeraar circa 4 miljard terugbetaald. ‘Dat is een hoop geld’, zegt Wynaendts. ‘We moeten accepteren dat we dit bedrag moeten betalen onder deze omstandigheden. Voor de belastingbetaler ben ik blij dat de staat een meevaller van 1 miljard euro heeft gehad.’

De aflossing van de schuld heeft ook gevolgen voor de twee zogeheten staatscommissarissen. Na de kapitaalinjectie door de staat werd Arthur Docters van Leeuwen (voormalig baas van de AFM) benoemd in de raad van commissarissen. Karla Peijs (ex-minister Verkeer en Waterstaat), die al in de raad zat, werd ook staatscommissaris. Docters van Leeuwen en Peijs kregen, net als staatscommissarissen bij ING en SNS Reaal, speciale bevoegdheden, zoals vetorecht op bepaalde gebieden. Ze moeten ook kritisch kijken naar het beloningsbeleid.

Zodra Aegon driekwart van de staatssteun heeft afgelost, vervallen deze speciale rechten. ‘We verwachten dat deze commissarissen wel hun termijn van vier jaar zullen volmaken’, aldus Wynaendts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden