Aegon geliefd om 'pretpakket voor aandeelhouders'

Verzekeraar Aegon weet weer precies wat beleggers wensen. Woensdag presenteerde het verzekeringsbedrijf een set maatregelen die analisten uitriepen tot 'pretpakket voor aandeelhouders'. De vreugde daarover resulteerde op het eind van de dag in een koerswinst van bijna 9,7 procent.

Een steward met een paraplu van sponsor Aegon bij het tennistoernooi van Queen's in Londen in 2011. Beeld EPA
Een steward met een paraplu van sponsor Aegon bij het tennistoernooi van Queen's in Londen in 2011.Beeld EPA

Alle maatregelen die Aegon aankondigde, komen uit het wensenboek van de aandeelhouders. Het bedrijf gaat zijn winstgevendheid vergroten; in de kosten snijden; mogelijk onderdelen van het bedrijf verkopen; eigen aandelen inkopen om de koers te ondersteunen en een groter aandeel dividend uitkeren, zo maakte algemeen directeur Alex Wynaendts in Londen bekend.

De beleggersvriendelijke koers is volgens Wynaendts mogelijk door een herberekening van de financiële positie van Aegon op basis van de nieuwe regels voor het kapitaal die sinds dit jaar gelden (Solvency II).

Uit die analyse blijkt dat de kapitaalbuffer van Aegon in ruime mate aan de eisen voldoet, waardoor aandeelhouders dus ruimer kunnen worden beloond. Na de bekendmaking explodeerde de koers met 11,3 procent, wat later op dag met minder dan 2 procent werd gecorrigeerd.

Pretpakket

Tot aan woensdagochtend werd nauwelijks rekening gehouden met een pretpakket van Aegon, vooral omdat het bedrijf augustus vorig jaar heeft gewaarschuwd dat zijn resultaten onder de nieuwe kapitaalregels mogelijk zouden tegenvallen.

Aegon ging er onder meer van uit dat het zou beschikken over '140 tot 170 procent' van de volgens de nieuwe regels verplichte kapitaalbuffer. Woensdag bleek deze solvabiliteitsratio 160 procent te zijn, ruim meer dan analisten hadden verwacht.

Om nog meer vertrouwen bij beleggers te wekken, mikt de verzekeraar vanaf 2018 op een besparing van 200 miljoen euro per jaar, waarvan ongeveer een kwart in Nederland moet worden gerealiseerd.

De bezuiniging moet volgens het management onder meer worden gevonden op het gebied van ict, ondersteunende functies en in de commerciële kosten.

'Opties nader bekeken'

Voor de zakelijke tak van de Nederlandse divisie die schadeverzekeringen verkoopt, worden de 'opties nader bekeken'. Dat betekent mogelijk dat dit relatief kleine onderdeel van Aegon Nederland in de verkoop wordt gedaan. Hoeveel banen de bezuinigen zullen kosten, is onduidelijk.

Met de inkoop van eigen aandelen is 400 miljoen euro gemoeid en het bedrijf mikt erop in de toekomst de helft van de winst te gaan uitkeren als dividend. Tegelijk zegt Aegon te willen doorgaan met investeren in 'digitale technologie'. Verzekeringsbedrijven lopen daarin nu nog flink achter in de financiële wereld. Er zal jaarlijks 50 miljoen extra in worden gestoken, zo werd bekendgemaakt.

Met de inkoop van eigen aandelen zal direct worden begonnen, stelt Aegon. De eerste helft ter waarde van 200 miljoen euro moet al voor 31 maart weer in handen van het bedrijf zijn. De operatie is deels bedoeld om het 'verwateringseffect' uit 2013, toen de preferente aandelen zijn teruggekocht, teniet doen.

null Beeld
Beeld

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden