Aegon geeft aandeelhouders FGH riante extra premie

Aandeelhouders die hun stukken FGH Bank jarenlang zonder rendement hebben vastgehouden, krijgen ruimschoots gelijk. Zij krijgen nu meer dan het dubbele voor hun aandelen dan Aegon eerder bood....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Friesch-Groningsche Hypotheekbank werd in 1987 door Aegon overgenomen. Een kleine groep aandeelhouders verzette zich tegen de overnameprijs die Aegon bood voor de toe vrijwel failliette bank. De verzekeraar was bezig om via een wettelijke regeling de overgebleven aandeelhouders uit te kopen en bood slechts 95,45 gulden.

In december kondigde Aegon aan dat de FGH voor 700 miljoen gulden aan de Duitse Bayerische Vereinsbank wordt verkocht. Dit komt neer op 199,10 gulden pe aandeel. De verkoop is nu geformaliserd.

Tegelijk heeft Aegon overeenstemmjking bereikt met de Vereniging van Effectenbezitters dat ook de resterende FGH-aandeelhouders die prijs krijgen. De VEB vertegenwoordigt de overgebleven FGH-aandeelhouders en adviseert hen nu akkoord te gaan met het bod. De VEB heeft de rechtszaken tegen Aegon beëindigd.

Het gaat volgens een woordvoerder van Aegon om slechts een kwart procent in FGH. Als oorzaak voor de ommezwaai kon hij slechts praktische redenen aanvoeren. Bij afwikkeling van het bod van de Bayerische zouden deze de uitkoopprocedure helemaal opnieuw moeten starten. Verder zei de woordvoerder dat er geen aanleiding was om met een hoger bod te komen omdat er niemand was die tot nu toe meer wilde betalen voor FGH.

De Bayerische Vereinsbank is onlangs gefuseerd met de Duitse Hypobank. Met FGH krijgen de twee de gewenste sterke positie op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Bij FGH werken 190 mensen vanuit acht vestigingen. Voor hen zal de overname geen gevolgen hebben. Ook de directie blijft ztten.

Aegon verwierf FGH in 1987. De verzekeraar betaalde toen slechts 10 gulden per aandeel. Het ging echter om een reddingsactie. FGH stond aan de grond van de afgrond. Ook de eerste jaren na de overname schreef de bank rode cijfers.

De verkoop levert Aegon enkele tientallen miljoenen guldens boekwinst op. Aegon gebruikt het geld als voorziening voor problematische leningen uit het FGH-verleden. Deze leningen uit 1987, toen 3,5 miljard gulden groot, zijn losgeweekt van FGH. Er is nu 3 miljard van afgewikkeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.