Aegon gaat nieuwe aandelen uitgeven

Aegon stelde donderdag de financiële markten teleur. De Haagse verzekeraar kondigde onverwacht rode cijfers aan en gaat nieuwe aandelen uitgeven ter waarde van 1 miljard euro om de staat terug te betalen. Op de beurs in Amsterdam ging het aandeel donderdagochtend bijna 7 procent onderuit.

ANP

Aegon heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geboekt, na al drie kwartalen op rij rode cijfers te hebben geschreven. Verwacht werd dat de verzekeraar weer zwarte cijfers zou schrijven.

De Haagse verzekeraar meldde verder een derde deel van de ontvangen staatssteun te willen terug te betalen via een aandelenemissie. De verzekeraar ontving vorig jaar een kapitaalinjectie van 3 miljard euro nadat het in zwaar weer terecht was gekomen door de kredietcrisis.

Zakenbank KBC Securities reageerde verbaasd op de voorgenomen aandelenuitgifte. ‘Het is vreemd dat Aegon 1 miljard euro ophaalt om de Nederlandse staat terug te betalen, terwijl het eind juni 3,5 miljard aan kapitaal in handen had’, aldus analist Dirk Peeters van KBC in een rapport.

De analist vraagt zich bovendien af of Aegon de rest van het bedrag volgend jaar terug wil betalen of misschien op zoek is naar overnames. Ook zakenbank SNS Securities begrijpt de aandelenuitgifte niet. ‘We hadden verwacht dat Aegon de staat zou terugbetalen met zijn eigen buffer’, aldus een analist van SNS.

‘Het is altijd onze intentie geweest om de 3 miljard euro zo snel mogelijk aan de Nederlandse staat terug te betalen, mits haalbaar en verantwoord’, aldus topman Alex Wynaendts van Aegon in een toelichting. De terugbetaling van 1 miljard euro levert volgens hem een besparing op van minstens 370 miljoen euro.

Het nettoverlies van Aegon, de zesde verzekeraar van Europa, kwam in het tweede kwartaal uit op 161 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 9 miljoen euro. Het nettoverlies is inclusief een eenmalig boekverlies van 385 miljoen euro op de verkoop van een dochterbedrijf in Taiwan.

Zonder dat eenmalige verlies kwam de verzekeraar uit op een winst van 224 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2008 boekte het concern een nettowinst van 276 miljoen euro.

Aegon schreef verder voor 393 miljoen euro af op slechte leningen. Ruim de helft van die afschrijvingen was gerelateerd aan de Amerikaanse huizenmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden