Aegon droomt weer, Bpost verliest eerste slagen

'Begin juli was het aandeel nog maar net 3 euro waard. Maar nu lijkt Aegon gered door de bel. Dankzij Donald Trump kan de verzekeraar uit het dal klimmen.' Beeld RV
'Begin juli was het aandeel nog maar net 3 euro waard. Maar nu lijkt Aegon gered door de bel. Dankzij Donald Trump kan de verzekeraar uit het dal klimmen.'Beeld RV

Winnaar

Ooit kostte een aandeel Aegon 53 euro. Dat was in de tijd dat de verzekeraar onder magiër Kees Storm de klanten winstverdriedubbelaars, Koers- en Sprintplannen en aandelenleaseconstructies aansmeerde.

Maar de beurslieveling werd een beursverschoppeling toen de koersen niet alleen konden stijgen maar ook konden dalen. Het aandeel Aegon daalde nog harder, want de boze klanten legden hun claims bij de woekeraar op tafel. In 2008 was Aegon zelfs een van de financiële instituten die de hand moest ophouden bij de staat. Dat kon nog terugbetaald worden, maar vervolgens zakte de rente en verschrompelde de markt voor levenproducten. Aegon werd een soort FC Twente: van kampioen tot een kandidaat voor de Midkap.

Dat nam niet weg dat de nieuwe topman Alex Wynaendts en zijn kornuiten binnen de raad van bestuur zichzelf ruim met bonussen bedeelden. Begin juli was het aandeel nog maar net 3 euro waard. Maar nu lijkt Aegon gered door de bel. Dankzij Donald Trump kan de verzekeraar uit het dal klimmen. De rente in de VS stijgt nu het land onder de Republikein weer op grote voet kan gaan leven. En Aegon is toevallig groot in de VS.

Wynaendts heeft ook de kosten op orde gekregen. Deze week leek de ommekeer te zijn ingezet. Het aandeel Aegon steeg donderdag met 13 procent tot boven de 5 euro. Het is slechts eentiende van wat het ooit waard was. Maar Wynaendts denkt dat met Trump zijn American Dream weer mogelijk wordt.

Winnaar
Alex Wynaendts
Aegon
Dankzij Trump is de American Dream weer mogelijk

Verliezer
Koen Van Gerven
Bpost
Staatsbedrijf hoort niet op overnamepad te gaan

Verliezer

De Belgische posterijen hebben net als de Belgische voetballers de neiging de Nederlanders te onderschatten. Koen Van Gerven van Bpost moet denken dat als hij maar voldoende druk zet en met de geldbuidel blijft zwaaien, de buit hem niet kan ontglippen.

Topvrouw Herna Verhagen van PostNL heeft echter niet voor niets het glazen plafond doorbroken en is niet van plan is zich onder Belgisch commando te laten plaatsen. Deze week lukte het haar ook een tweede aanval af te slaan, hoewel het niet duidelijk is of ze ook in de oorlog zal zegevieren. Ze heeft haar legers kunnen mobiliseren en beschikt over bondgenoten in Den Haag en onder het personeel.

'Koen Van Gerven van Bpost moet denken dat als hij maar voldoende druk zet en met de geldbuidel blijft zwaaien, de buit hem niet kan ontglippen.' Beeld BELGA
'Koen Van Gerven van Bpost moet denken dat als hij maar voldoende druk zet en met de geldbuidel blijft zwaaien, de buit hem niet kan ontglippen.'Beeld BELGA

Intussen probeert Van Gerven een vijfde colonne te vormen van aandeelhouders die op hun beurt Verhagen willen uitroken. Maar ook het grote geld moet inzien dat een samengaan van posterijen geen enkele synergie oplevert. Voorlopig faalt de strategie van Van Gerven telkens. Niet alleen ging hij zo slordig om met de biedingsstukken dat hij ze zelfs naar Het Financieele Dagblad liet verzenden, ook probeerde hij zich niet van politieke steun te verzekeren.

Bpost is direct en indirect voor 51 procent in handen van de staat. Zijn bedrijf kan daardoor goedkoop lenen om overnames te doen. Dit staat op gespannen voet met de Europese regelgeving. Van Gerven zou eerst zijn eigen toko op orde moeten brengen voordat hij zich in heilloze buitenlandse avonturen stort. Nu zit er niet meer in dan een gelijkspel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden