Aegon boekt betere cijfers dan verwacht

Verzekeraar Aegon heeft dankzij betere resultaten in het vierde kwartaal dan verwacht over heel 2009 zwarte cijfers geschreven. Dit bleek donderdag bij de publicatie van de jaarcijfers.

De nettowinst in de laatste maanden van het jaar kwam uit op 393 miljoen euro, tegen een analistenverwachting van 168 miljoen euro. Over het hele jaar bedroeg de nettowinst 204 miljoen euro, waar marktvorsers een verlies van 21 miljoen euro voorzagen.

‘We maken weer winst, de kosten zijn teruggebracht en we hebben het vertrouwen van onze klanten behouden’, constateerde bestuursvoorzitter Alex Wynaendts in een verklaring. Over 2008 leed Aegon nog een nettoverlies van 1,18 miljard euro. Aegon keert over 2009 geen dividend uit.

Het winstherstel was onder meer te danken aan kostenbesparingen. Aegon heeft over het afgelopen jaar 250 miljoen euro bespaard, veel meer dan een eerdere doelstelling van 150 miljoen euro. Het personeelsbestand kromp met 7 procent tot iets meer dan 25.000 medewerkers.

Ook de verbetering van het klimaat op de financiële markten hielp het bedrijf. De afschrijvingen op de beleggingen van de verzekeraar waren veel kleiner dan een jaar eerder.

Aegon moet nog goedkeuring krijgen van de Europese Commissie voor een herstelplan dat het heeft moeten indienen, nadat het concern 3 miljard euro aan steun van de Nederlandse staat had gekregen. Het bedrijf liet weinig los over de stand van zaken rond de goedkeuring.

Over de verdere terugbetaling van de steun kon het bedrijf ook niet veel zeggen. De verzekeraar heeft eind vorig jaar 1 miljard euro afgelost. ‘We moeten eerst goedkeuring krijgen van de Europese Commissie. Totdat we die krijgen, kunnen we niet veel doen’, aldus Wynaendts.

Aegon gaf ook inzicht in zijn beleggingen in staatsleningen van Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje, de zwakke broeders van de eurozone. In staatsobligaties van Griekenland, over de financiële positie waarvan de grootste twijfels bestaan, heeft Aegon 92 miljoen euro gestoken.

Aegon bezit voor 1,78 miljard euro aan Spaans staatspapier. De beleggingen in staatsobligaties van de andere drie landen bedragen in totaal 339 miljoen euro.

Aegon (ANP) Beeld
Aegon (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden