Aegon betaalt 75 miljoen euro aan bonussen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar Aegon keert zijn werknemers over 2008 voor 75 miljoen euro aan bonussen uit. Dit zei Alex Wynaendts, de topman van het bedrijf, donderdag na publicatie van de volledige jaarcijfers.

Ruim 10.000 van de ongeveer 30.000 werknemers die Aegon wereldwijd heeft, krijgen een bonus. Het bedrag van 75 miljoen euro is twee derde van de som die Aegon in 2007 uitkeerde. Het merendeel van de bonusontvangers zijn Amerikaanse werknemers.

De top van Aegon ging er eerder mee akkoord zelf af te zien van zijn bonus. Dit was een van de eisen die de Nederlandse overheid vorig jaar verbond aan een kapitaalinjectie van 3 miljard euro.

Rode cijfers

Aegon is in 2008 in de rode cijfers terechtgekomen. Over het hele jaar bedroeg het nettoverlies 1,1 miljard euro. De pijn zat vooral de laatste maanden van het jaar. Het laatste kwartaal bedroeg het nettoverlies ongeveer 1,2 miljard euro.

Aegon wil dit jaar voor 150 miljoen euro aan kosten besparen. Deze besparingen waren vorig jaar al aangekondigd. Analisten verwachten dat het bedrijf verdere kostenreducties zal moeten doorvoeren. Donderdag zei Aegon hier nog niets over.

Oorzaak verliezen

De verliezen werden veroorzaakt door afboekingen op beleggingen als gevolg van de onrust op de financiële markten. Aegon moest vooral afboeken op aan hypotheken gerelateerde financiële instrumenten, bedrijfsobligaties en beleggingen in aandelen.

Om de financiële storm te overleven, is het bedrijf hard bezig met het versterken van zijn kapilaalpositie. Dit doet de verzekeraar vooral door zijn risicovolle beleggingen terug te brengen. Dit kan door het risico op waardedalingen af te dekken of door te verkopen.

Kapitaalpositie

Als het concern minder risicovolle beleggingen heeft, hoeft het minder kapitaal als tegenwicht aan te houden en verstevigt de kapitaalpositie. Op deze wijze heeft Aegon in het laatste kwartaal van vorig jaar 1 miljard euro vrijgespeeld. Het bedrijf is voornemens om dit jaar nog eens 1,5 miljard euro aan kapitaal los te maken.

Behalve het schrappen van de bonussen stelde de Nederlandse staat in november ook als eis dat zij commissarissen bij Aegon mocht benoemen. Voormalig minister Karla Peijs en oud AFM-topman Arthur Docters van Leeuwen moeten deze rol op zich nemen. Donderdag maakte Aegon bekend dat aandeelhouders in april over de benoeming van Docters van Leeuwen mogen stemmen. Peijs was al commissaris bij Aegon, maar treedt nu op namens de staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden