Aedes betaalt opnieuw veel aan nieuwe bestuurder

De koepel van woningcorporaties Aedes heeft bij Berenschot de interim-manager Aalko van der Veen ingehuurd voor 3,5 dag in de week tegen –- zoals een woordvoerder zegt – ‘marktconform tarief’.

Van onze verslaggevers Pieter Klok en Merijn Rengers

Hoeveel Van der Veen precies kost, wil Aedes niet bekendmaken. ‘Dat zal in het jaarverslag over 2009 staan ’, zegt een woordvoerder. Uitgaande van het gemiddelde tarief voor interim-managers (2.000 euro per dag) is Aedes per jaar ruim drie ton kwijt. Het is de bedoeling dat Van der Veen tussen 9 en 12 maanden blijft.

Van der Veen komt onder bestuursvoorzitter Marc Calon te werken, wiens salaris (150 duizend euro bij een driedaagse werkweek) eerder tot grote ophef leidde. Minister Van der Laan (VROM) riep Aedes toen op om zich aan de Balkenende-norm (181 duizend euro bij een volledige werkweek) te houden.

De PvdA’er Calon kwam onlangs weer in opspraak toen bleek dat hij als gedeputeerde van de provincie Groningen de hoogste onkostendeclaratie had. Bovenop zijn onkostenvergoeding van 7.500 euro had hij nog eens voor bijna 30 duizend euro aan declaraties ingediend.

Van der Veen en Calon volgen met zijn tweeën Willem van Leeuwen op. Van Leeuwen was jarenlang directeur en bestuursvoorzitter tegelijk. Hij vertrok vorig jaar en nam daarbij 1 miljoen euro mee, wat ook tot veel protesten leidde. De twee mededirecteuren van Van Leeuwen, Hendrien Witte en Henk van Heuven werden niet in staat geacht hem op te volgen. Van Heuven zit bovendien al enige tijd overspannen thuis. Witte zal onder Van der Veen gaan werken.

De 60-jarige Van der Veen is aangetrokken omdat volgens het bestuur de benodigde veranderingen zo ingrijpend zijn, dat alleen een interim-manager die kan doorvoeren.

‘Aedes moet een opener vereniging worden, die meer gevoed wordt door de achterban’, zegt een woordvoerder. Van der Veen, die zijn carrière bij Industriebond FNV begon, moet onder meer een profiel schrijven voor zijn opvolger.

Om het contact met de leden te herstellen heeft Aedes al enkele grote organisatorische veranderingen doorgevoerd. De raad van commissarissen, die onder leiding stond van Hans Alders, is afgeschaft. Het algemeen bestuur, dat bestaat uit twaalf corporatiedirecteuren en voorzitter Calon, is nu het hoogste orgaan.

De leden van Aedes, ruim vierhonderd woningcorporaties, zijn al jaren ontevreden over de manier waarop hun belangen worden behartigd. Ze waren in het verleden onder meer boos over voorgestelde huurverhogingen en afdrachten aan het ministerie van VROM. Voor enkelen was dat reden hun lidmaatschap op te zeggen. Om een nieuwe start te maken, moest Van Leeuwen plaatsmaken.

Aedes (ANP) Beeld
Aedes (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden