Advocaten schrappen bijbanen

Nauta Dutilh, het grootste advocatenkantoor van Nederland, heeft zijn medewerkers verboden nog langer commerciële bestuursfuncties te vervullen. Twee prominenten van het kantoor zijn betrokken bij bv's van Parmalat, maar Nauta Dutilh (450 juristen) ontkent een verband met het frauderende Italiaanse zuivelconcern....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Advocaten van Nauta Dutilh bekleden 'op persoonlijke titel' omstreeks vijftig functies in het bedrijfsleven, aldus woordvoerder Peter Bannier. Zij worden geacht deze bijbanen al per 1 maart op te zeggen. Uitstel wordt slechts om dringende redenen verleend.

Volgens Bannier heeft de stap 'niets' te maken met de Parmalat-affaire, waardoor Nauta Dutilh in verlegenheid is gebracht. 'We waren hier al langer mee bezig in het kader van Tabaksblat.'

Volgens de normen die zijn vastgelegd in die code voor goed ondernemingsbestuur kunnen adviseurs van een bedrijf - zoals accountants, advocaten en notarissen - bijvoorbeeld niet als onafhankelijke commissarissen worden aangemerkt. Bannier noemt de relatie tussen Parmalat en zijn kantoor vanwege de publiciteit echter 'uiterst onplezierig'.

Nauta Dutilh heeft desondanks nog geen besluit genomen over zijn trustactiviteiten. Via de bv Forum Administrations besturen Nauta-advocaten direct of indirect ruim driehonderd bv's en stichtingen, waaronder de Nederlandse vehikels van Parmalat. Via deze venootschappen liepen miljarden aan obligatieleningen.

De vijf Nederlandse Parmalat-bv's, waarnaar onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek doet, zijn door de rechtbank van Parma intussen insolvent verklaard. Dit meldde de Italiaanse effectenbeurs gisteren in een persbericht.

Andere grote advocatenkantoren hebben voor zover bekend hun beleid op het gebied van bijbanen niet gewijzigd. Zo mogen advocaten van De Brauw Blackstone Westbroek (360 juristen) nevenfuncties vervullen na toestemming van de kantoorleiding. Deze toestemming wordt periodiek tegen het licht gehouden, aldus een woordvoerder van het kantoor. De Brauw heeft geen eigen trustkantoor. Advocatenkantoor Stibbe reageerde niet op een verzoek om informatie.

Buitenlandse bedrijven maken om fiscale redenen op grote schaal gebruik van de diensten van Nederlandse trustkantoren, banken en advocaten. Zicht op de activiteiten is er amper. Zo bleek Enron 120 bv's in Nederland te hebben via het trustkantoor van Bank Insinger de Beaufort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden