Advocaten Loeff uiteen door overstap naar Engelsen

Een van de aanzienlijkste advocatenkantoren van Nederland, Loeff Claeys Verbeke, valt uit elkaar. Slechts dertig van de tachtig compagnons mogen overstappen naar Allen & Overy, dat met elfhonderd advocaten behoort tot de grootste kantoren van de Londense City....

Met bijna driehonderd juristen is Loeff na Nauta Dutilh het tweede kantoor van Nederland. Maandagavond beslisten de tachtig partners - die delen in de winst van het kantoor - over een fusie met Allen & Overy. Loeff werkt sinds 1991 samen met de Britten.

Ook de medewerkers van de vertrekkende compagnons zullen verhuizen naar Allen & Overy. 'Dat betekent dat circa de helft van onze 220 advocaten meegaat met de groep van dertig', zegt managing partner H. Breeman, lid van Loeffs dagelijks bestuur.

Een tweede groep van nog eens dertig partners onderhandelt volgens Breeman over aansluiting bij 'een vooraanstaand adviesbureau'. Dat bureau zal waarschijnlijk de naam Loeff overnemen. 'De overige twintig partners hebben nog niet gekozen voor een van beide groepen, of verlaten bijvoorbeeld de advocatuur.'

Als bestuursrechtelijk advocaat stapt Breeman zelf niet over. Afgezien van het principiële karakter van een fusie, speelde bij de discussies een rol dat niet iedereen was uitverkoren voor een overstap. Allen & Overy richt zich vooral op de lucratieve praktijk voor fusies, overnames en ondernemingsrecht. Inkomens van anderhalf miljoen gulden zijn daarbij niet ongebruikelijk.

Steeds meer grote Nederlandse kantoren zoeken aansluiting bij internationale kantoren. Het vooraanstaande De Brauw Blackstone Westbroek wil over anderhalf jaar fuseren met Linklaters & Paines, een ander City-kantoor met ruim duizend advocaten.

Het verschil met Loeff is dat De Brauw met een Duits, Zweeds en Belgisch kantoor een alliantie vormt met Linklaters. 'Deze week komt daar een Italiaans kantoor bij', zegt bestuursvoorzitter P. Wakkie. 'Samen zijn we groter dan de Engelsen, wat onze onderhandelingspositie makkelijker maakt. Wij hoeven geen onderscheid te maken tussen partners. Iedereen gaat mee bij de fusie. Het is erg jammer dat een kantoor als Loeff op deze manier moet verdwijnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.