Advocaten in voorkenniszaak onthullen Gelderland-connectie

'Mooie vrouwen in cabrio's, lanen en bomen, Bloemendaal, Aerdenhout etcetera. Er kunnen talrijke connecties worden gelegd tussen Kennemerlanders. Niet voor niets, hier woont de zakelijke top van Nederland en die gaat wel eens uit eten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Raadsman mr. M. de Klerk van Aletta H., voormalig uitbater van restaurant Blanje Bleu, stelde dinsdag in zijn pleidooi in de BolsWessanen-voorkenniszaak dat niemand in Nederland kan worden veroordeeld op grond van 'sociaal onderzoek'. Hij constateerde dat het O.M. geen enkel bewijs heeft dat de ex-directeur Teunis-Jan van N. via Blanje Bleu kennissen heeft getipt over de nog te publiceren slechte resultaten van BolsWessanen.

'Het hele clubje, de Kennemerland-connectie dus, mocht met zekere regelmaat van 'Ome Tom' de ins en outs vernemen van de gang van zaken. In de ogen van justitie moet dat zijn geweest in de trant van: slecht, slechter, slechtst.'

'Maar', zo vervolgde De Klerk, 'u gelooft toch niet dat Van N. aan de bar plaats nam en op een uitdagende vraag antwoordde: ''Jongens, we gaan wel met min 15 tot min 20 naar de kelder, dus ik zou er maar op tijd bij wezen.'' Nee, zo zit Van N. niet in elkaar en mijn cliënt evenmin. Daar ben ik van overtuigd.'

Het feit dat de beurs nu een onderzoek instelt naar de transacties die vorige week in BolsWessanen werden gedaan, 'na weer een winstbijstelling, omdat het nu weer zo slecht is gegaan met de kipsnacks in Japan', sneerde De Klerk, is volgens de raadslieden het bewijs dat justitie verkeerd zit. Officier mr. B. Swagerman bestreed dit. 'Je kan niet zomaar 1998 vergelijken met 1994 en 1995', zei hij.

Naast de van voorkennis verdachte Kennemerland-connectie is ooit nog een geheimzinnige Gelderland-connectie in het fonds BolsWessanen actief geweest. Dat gebeurde in augustus 1994, vlak voordat BolsWessanen een tegenvallend halfjaarresultaat rapporteerde. Het bestaan van deze Gelderland-connectie werd onthuld door mr. W. de Jong, raadsman van de optiehandelaar Stanley M.

In totaal handelden toentertijd zo'n 20 tot 25 particulieren uit de omgeving van Arnhem in effecten BolsWessanen. De Gelderland-connectie is blootgelegd door het controlebureau van de beurs, maar werd niet verder onderzocht door justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden