Advocaat Meurs: geen sprake van ‘schandaal’ bij Ahold

Er is bij Ahold nooit sprake geweest van een ‘schandaal’. Dat stelde de advocaat van Michiel Meurs maandag in zijn pleidooi voor de rechtbank in Amsterdam....

ANP

De verdediging van de voormalig financieel directeur van Ahold benadrukte dat de omzet van gezamenlijke buitenlandse dochterondernemingen al sinds begin jaren negentig volledig werd meegeteld bij die van Ahold. Dit is met medeweten van de commissarissen en met goedkeuring van de accountant gebeurd. ‘Is hier sprake geweest van een jarenlange collectieve verstandsverbijstering’, vroeg Van Liere zich af.

De advocaat van Meurs gaf voorbeelden waaruit moest blijken dat Ahold weliswaar geen meerderheidsbelang hield maar toch de baas was bij de buitenlandse supermarktketens. De officiële machtsclaim van Ahold, die de halfdochters in geheime documenten ontkenden, werd uitsluitend opgesteld voor de Amerikaane accountant. Onder de Nederlandse boekhoudregels was dit niet relevant, aldus Van Liere.

Op zaterdag 16 november 2002 bracht Meurs zijn bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven op de hoogte van alle geheime documenten, de zogenoemde side letters. Van der Hoeven besloot het bestaan van de side letters te verzwijgen voor de accountant Deloitte en de commissarissen. Hij deed dit volgens zijn advocaat Mischa Wladimiroff omdat de brieven inmiddels waren ingehaald door de werkelijkheid.

‘Het zou zinloos zijn bekend te maken dat er in het verleden voor Bompreco, Disco en Paiz side letters hadden bestaan’, aldus de advocaat over de halfdochters in respectievelijk Brazilië, Argentinië en Guatemala. Ahold had namelijk inmiddels de supermarktketens Bompreco en Disco volledig in handen gekregen. Ook was de side letter over het belang in Paiz achterhaald. Het aandeel van Ahold in deze supermarktketen verwaterde begin 2002 waarna het concern het belang niet langer consolideerde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden