Advocaat Ahold-verdachten: OM niet ontvankelijk

De advocaat van twee verdachten in de Ahold-zaak, Jan Andreae en Roland Fahlin, heeft donderdag de rechtbank gevraagd het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren....

ANP

Raadsman Jan Sjöcrona liet weinig heel van het opsporingsonderzoek naar de boekhoudfraude bij Ahold. ‘In deze zaak is de FIOD onstuitbaar en ontoelaatbaar doorgedenderd’, stelde hij in zijn pleidooi.

De oud-bestuurder Andreae en voormalig commissaris Fahlin van Ahold staan terecht voor hun rol in de boekhoudfraude bij het supermarktconcern. Beiden wordt betrokkenheid bij de side letter voor het Zweedse supermarktconcern ICA verweten. Het OM rekent het oud-commissaris Fahlin daarnaast aan dat hij onvoldoende toezicht heeft gehouden bij Ahold.

Maar het strafonderzoek hangt aan elkaar van vermoedens, vooringenomenheid en slordigheden, betoogde Sjöcrona. De snelheid waarmee het OM het opsporingsonderzoek op de rails zette, leidde tot onvoldoende diepgang en ontoelaatbare eenzijdigheid, aldus de advocaat.

De verdediging benadrukte dat beide verdachten ‘in wezen kruidenier waren, maar wel van wereldformaat’. Zij zouden geen praktijkervaring en affiniteit hebben gehad met de wereld van de haute finance die zich op holdingniveau afspeelde. ‘Het verzoek aan commissaris Fahlin om toe te reden tot de auditcommissie kwam als een complete verrassing. Iedereen wist dat hij geen financieel specialist was’, benadrukte Sjöcrona. In de auditcommissie beoordeelden de commissarissen de cijferrapportages van Ahold.

Supermarktman Andreae begreep de consolidatiediscussie niet tot in detail. ‘Hij vertrouwde op de betrouwbaarheid van de teksten. Andreae had, net als Fahlin, vanuit zijn professie niets te zoeken bij de accountants’, hield de advocaat de rechtbank voor. Volgens Sjöcrona ontbrak ook elk motief voor de verweten misleiding. ‘Er was geen sprake van persoonlijk gewin.’ Fahlin kon overigens donderdag door familieomstandigheden niet aanwezig zijn bij het pleidooi van zijn advocaat.

Het strafproces rond de boekhoudfraude bij Ahold spitst zich toe op de consolidatie van zijn gezamenlijke buitenlandse dochterondernemingen. Het supermarktconcern claimde zeggenschap bij de buitenlandse halfdochters. Hierdoor kon Ahold de volledige omzet van deze buitenlandse supermarkten, waarin het geen meerderheidsbelang hield, optellen bij de eigen omzet.

Maar Ahold ontkende zijn zeggenschap later weer in zogenoemde side letters. Deze side letters werden door voormalig financieel directeur Michiel Meurs achtergehouden voor de accountants en commissarissen. Ahold stelde zo onterecht de omzet van de onderneming te hoog voor. Het bedrijf heeft toegegeven dat dit nooit had mogen gebeuren en moest de jaarstukken herzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden