Adviseur Raad van State zet groter Beek op losse schroeven Intrekken voorstel over Beek verwacht

De aanleg van de oost-westbaan op vliegveld Beek staat op losse schroeven. De belangrijkste adviseur van de Raad van State heeft een vernietigend oordeel geveld over de besluitvorming rond de Oost-Westbaan....

Van onze correspondent

André Lammerse

DEN HAAG/MAASTRICHT

De Raad van State volgt dergelijke adviezen vrijwel altijd op. Volgens hoogleraar bestuursrecht A. Tak van de Universiteit Maastricht is het advies 'dodelijk' voor de uitbreiding van vliegveld Beek.

De Raad van State beslist na de zomer over de aanleg van de tweede startbaan op Beek. De voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak buigt zich dan over de zeventienduizend bezwaarschriften die twee jaar geleden tegen het aanwijzingsbesluit zijn ingediend. Van grote invloed op het eindoordeel is het nu vrijgegeven 240 pagina's tellende dossier van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak, de onafhankelijke milieuadviseur van de Raad van State.

De stichting concludeert dat het aanwijzingsbesluit uit 1994 voor de oost-westbaan aan alle kanten rammelt. Er is volgens de adviseurs sprake van een 'verbrokkelde besluitvorming', omdat de aanleg van de oost-westbaan is losgekoppeld van de latere toestemming voor nachtvluchten.

Minister Maij van Verkeer en Waterstaat besloot in 1994 tot aanleg van de oost-westbaan, waarop alleen dagvluchten werden toegestaan. Duidelijk was toen al dat de Zuid-Limburgse luchthaven alleen met nachtvluchten rendabel kon draaien. Twee jaar later voegde het kabinet daarom ook nog nachtvluchten toe.

De milieuadviseurs van de Raad van State kwalificeren de besluitvorming daarom als 'onvoldoende deugdelijk'. 'De voor- en nadelen zijn niet voldoende in kaart gebracht. (. . .) Alles overziende zijn wij van mening dat niet in redelijkheid kan worden gesteld dat (. . .) voldoende calculatie heeft plaatsgevonden van de mogelijke gevolgen.' De aanleg kan evenmin worden gebaseerd op de 'onvolledige' milieueffectrapportages, stelt de stichting.

Een streep door de aanleg van de oost-westbaan, denkt hoogleraar bestuursrecht prof. mr. Tak.

'De Raad van State wijkt zelden af van de advisering, en als het al gebeurt gaat het om een enkel puntje. In dit rapport staat een waslijst van procedurele en inhoudelijke bezwaren. Dit kan de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak niet naast zich neerleggen.'

De sterkste tegenstander van de oost-westbaan, de Vereniging Geen Uitbreiding Vliegveld Beek, verwacht dat minister Jorritsma het besluit tot aanleg nog voor de Raad van State uitspraak doet, zal intrekken.

De Raad van State schorste woensdag het zoneringsbesluit voor de noord-zuidbaan. Dat betekent dat de extra vliegbewegingen op de huidige startbaan, waarvoor minister Maij in 1994 toestemming gaf, geschrapt zijn. Het aantal vliegbewegingen is met ongeveer een kwart gereduceerd. De oost-westbaan gaat daardoor miljoenen guldens duurder worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden