Advies aan kabinet: nog minder gas uit Groningen

De gaswinning in Groningen moet de komende jaren verder worden teruggeschroefd naar 24 miljard kubieke meter. Volgens bronnen in Den Haag staat dit in een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat het kabinet vrijdag bespreekt en naar de Kamer stuurt.

Minister Kamp van Economische Zaken.Beeld anp

Het SodM heeft op verzoek van verantwoordelijk minister Kamp van Economische Zaken (VVD) onderzocht wat het effect is van minder gaswinning op het risico op aardbevingen. De Raad van State bepaalde eerder dat de winning niet meer mocht zijn dan 27 miljard kuub gas per jaar. In 2013 werd nog het dubbele uit de Groninger bodem gehaald. De positieve effecten van die gehalveerde gaswinning op het aardbevingsrisico zouden volgens het SodM sinds 2014 'spectaculair' zijn en gunstiger dan verwacht.

De miljarden die de staat aan het Groningse gas verdient, worden snel minder: van ruim 12 miljard in 2013 naar ruim 4 miljard dit jaar. Als vuistregel hanteert het kabinet een opbrengst van 160 miljoen euro per miljard kuub. De verdere verlaging van de door de Raad van State verplichte 27 miljard naar 24 miljard, zou volgend jaar neerkomen op bijna een half miljard euro minder inkomsten voor minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA).

Leveringszekerheid

Zijn partij juicht elke daling van de Groningse gaswinning toe, zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. De gaswinning moet zich aanpassen aan de veiligheid in Groningen, stelt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. Minister Kamp wil ook uitstralen dat het hem niet primair om geld, maar om veiligheid gaat. Alleen: Nederland heeft zich in langjarige contracten verplicht tot gaslevering aan buitenlandse afnemers. 'Ik balanceer tussen veiligheid en leveringszekerheid', zegt Kamp steeds.

Tot voor kort ging het in politiek Den Haag alleen over de inkomsten van het gas. Ministers van Financiën hebben de gasbaten van in totaal circa 200 miljard euro nodig gehad om hun tekorten niet te zeer te laten oplopen. In achtereenvolgende begrotingen staan steeds kleinere bedragen aan gasinkomsten. Tussentijds moet Dijsselbloem de begrote bedragen naar beneden bijstellen, omdat er in werkelijkheid nog minder binnenkomt.

Onvoldoende energie

Wetenschappers menen dat het slimmer is zo veel mogelijk gas nu in de grond te laten zitten, omdat de vraag ernaar in de toekomst zal exploderen. Dat komt omdat gas de schoonste fossiele brandstof is om de overgang naar hernieuwbare energievoorziening te ondersteunen. Gas kan met minder schadelijke uitstoot worden ingezet als zon en wind tijdelijk onvoldoende energie opleveren.

Naast het in 1959 ontdekte gasveld onder Slochteren, de grootste gasbel in Europa en goed voor 70 procent van de Nederlandse gaswinning, zijn er nog tal van zogenoemde kleine velden. Onder de Waddenzee zijn veel van zulke kleine velden, samen goed voor ruwweg 200 miljard kuub. De winning daarvan stuit op stevige bezwaren van omwonenden en de milieubeweging. Een meerderheid van de Kamer is nu tegen een proefboring naar gas bij Schiermonnikoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden