Update

Advies aan kabinet: belasting op spaargeld moet omlaag

De belasting op spaargeld moet omlaag. Op dit moment wordt er nog van uitgegaan dat vermogen een rendement oplevert van 4 procent, maar dat moet circa 2,4 procent worden.

Beeld thinkstock

Dat staat in het rapport van de commissie-Van Dijkhuizen over een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Het is geschreven in opdracht van het kabinet.

De commissie stelt verder voor om de huidige vier belastingtarieven te vervangen door twee. In een tussenrapport van vorig jaar legde ze dat idee ook al op tafel.

62.500 euro
De grens tussen de twee schijven moet komen te liggen op 62.500 euro. In de eerste schijf zou het tarief naar 37 procent moeten, in de tweede naar 49 procent. Het huidige toptarief is 52 procent. Als het voorstel wordt overgenomen, komen 12 van de 13 miljoen belastingplichtigen in de eerste schijf te vallen.

De commissie-Van Dijkhuizen bepleit ook een verschuiving waardoor op termijn de hypotheekrenteaftrek in alle gevallen naar 30 procent gaat. Nu kan de hypotheekrente nog tegen het hoogste belastingtarief worden afgetrokken. Dat plan moet niet meteen worden ingevoerd vanwege de malaise op de woningmarkt.

Ondernemers
De commissie-Van Dijkhuizen wil daarnaast dat ondernemers met een eigen zaak zwaarder worden belast.

De voorstellen van de commissie zullen de schatkist per saldo geen geld kosten. De inkomenseffecten zijn volgens voorzitter Kees van Dijkhuizen beperkt. Ze zijn goed voor 140.000 extra banen, heeft het Centraal Planbureau becijferd.

 
De commissie stelt verder voor om de huidige vier belastingtarieven te vervangen door twee.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.