Verdien ik wel genoeg?Flexibel contract

Administratief medewerker Farouk verdient 1.200 euro met een werkweek van 24 uur. Is dat genoeg?

Farouk heeft een hbo-diploma, zeven jaar werkervaring en goede referenties, maar krijgt nergens meer dan een beginnerssalaris aangeboden. Wat vinden de experts van zijn huidige salaris?

Een kantoorruimte. Beeld anp
Een kantoorruimte.Beeld anp

Dilemma

Farouks loopbaan lijkt op een potje ganzenbord. De administratief medewerker heeft ‘door het moderne flexwerk’ al vijftien baantjes achter de rug sinds 2009. Om de zoveel maanden heeft hij nieuw werk via een uitzendbureau. Hij vertrekt met goede referenties, maar het is bij elke nieuwe baan alsof met zijn pionnetje is aanbeland bij positie 58: ‘dood, ga terug naar het begin’. Ondanks zijn inmiddels zeven jaar ervaring en een hbo-diploma wil geen enkele werkgever hem meer betalen dan een beginnerssalaris: ‘Trede 0’, zoals hij dat noemt.

Tegenwoordig werkt Farouk bij een technische groothandel. Daar zit hij op de receptie en doet hij administratief werk, zoals het bijhouden van voorraden, het inboeken van rekeningen en archivering. Hij werkt 24 uur per week en ontvangt daarvoor maandelijks 1.200 euro bruto en pensioen.

Farouk kent zijn huidige werkgever omdat hij er vorig jaar een paar maanden heeft gewerkt via een uitzendbureau. Inmiddels is hij in dienst, maar zijn nieuwe contract heeft hij nog niet ondertekend, ‘omdat er nog onduidelijkheden zijn’.

‘Ik heb een half jaar moeten wachten op antwoorden over tot welke functiegroep ik behoor en welk salaris ik volgens de cao hoor te krijgen. Ik werd brutaal genoemd, omdat ik de eerste ben in het bedrijf die daar vragen over stelde.’

Advies

In principe krijgt Farouk normaal betaald, blijkt uit de antwoorden van vrijwel alle adviseurs. Farouks werk zit waarschijnlijk in functiegroep 3 of 4 van de cao technische groothandel, zegt Ron Peters van vakbond FNV. Als Farouk in de loop van het van het jaar nog 8 procent vakantietoeslag krijgt, dan verdient hij zelfs aan de bovenkant van de schaal. Is zijn vakantietoeslag verrekend in zijn loon, dan zou hij zijn werkgever kunnen vragen om een salarisverhoging.

Peters raadt Farouk aan goed om zich heen te kijken. Allereerst omdat administratief medewerkers buiten zijn huidige branche jaarlijks een paar duizend euro meer kunnen verdienen. ‘Maar los van de beloning heb ik het idee dat je sowieso elders zou moeten kijken vanwege de cultuur die bij je huidige werkgever heerst. Je stelt begrijpelijke vragen en wordt dan als ‘brutaal’ terechtgewezen.’

Bovendien, de tijd is goed om op zoek te gaan naar een leukere baas, volgens trainer Jacco van den Berg. Een nieuw begin betekent gelijk dat Farouk opnieuw kan onderhandelen. Over salaris, maar mogelijk ook over een vast contract, zegt hij.

Farouk kan ook het roer omgooien en gaan voor een compleet andere functie, zegt Maud Schaapveld van Berenschot. Hij is namelijk hbo-geschoold, maar werkt op mbo-niveau, en wordt ook zo betaald. ‘In deze functie kun je helaas geen grote financiële stappen meer maken. Denk voor jezelf na over waar jouw sterke punten en interesses liggen, en of je wellicht een zwaardere functie kunt aannemen.’

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden