Adempauze Wall Street na zes dagen van stijgingen

NEW YORK (ANP-AFX) - Na zes dagen van stijgingen lijkt Wall Street een adempauze te hebben ingelast. Van spectaculaire koersbewegingen was maandag geen sprake. Tegen het eind van de handel stonden alle belangrijke graadmeters niet ver van de slotstanden van vrijdag.

Detailhandelsketen Wal-Mart bevond zich op eenzame hoogte. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen ging de de dag uit op 13.675,83 punten. De schamele oogst van een dag handelen was 7,88 punten ofwel 0,1 procent winst. De breed samengestelde S&P 500 kwam niet verder dan plus 2,83 punten (0,2 procent) op 1539,17 punten. De schermenbeurs Nasdaq won 4,37 punten (ook 0,2 procent) op 2618,29.

Aan het begin van de handel was de handel negatief, vooral door de ontwikkelingen van de beurs in China. Daar was maandag opnieuw sprake van forse koersdalingen doordat de belasting op beurstransacties is verhoogd. De Chinese autoriteiten willen op die manier speculaties op de beurs tegengan. De afgelopen zestien maanden was er sprake van enorme koerswinsten.

Schade

Toch bleef de schade op Wall Street beperkt. Dat kwam onder meer door een overnamebericht waar de beleggers moeilijk omheen konden. Het conglomeraat Loews Corp kondigde aan een grote acquisitie te doen in de gasindustrie. Via de overname van onderdelen van Dominion Resources hoopt het conglomeraat te kunnen profiteren van de stijgende energieprijzen.

Overnamenieuws zorgt vaak voor stijgende koersen en dat was maandag niet anders. Beleggers in New York waardeerden de actie van Loews en beloonden het aandeel met een dikke 2 procent winst. Doninion Resources ging er ook op vooruit, maar meer dan een plus van 0,3 procent zat er niet in.

Orders

Ook was er nieuws over de Amerikaanse economie. De orderontvangst voor fabrieken ging in april zoals verwacht omhoog, maar niet zoveel als analisten hadden verwacht. Daar stond tegenover dat de orderontvangst voor duurzame goederen in april hoger was uitgevallen dan eerder was geraamd.

Al met al wisselende berichten, en dat was uit de koersen af te lezen. Vrijwel alle fondsen weken niet meer dan 1 procent af van de slotstanden van vrijdag. De enige uitzondering daarop was Detailhandelsketen Wal-Mart, die in de Dow-Jonesindex met 3,5 procent winst met kop en schouders boven de rest uitstak. Dat had het concern te danken aan een reeks koopaanbevelingen.

Inkomsten

De luchtvaart had het moeilijk. Vliegmaatschappij Continental praatte de beleggers maandag bij over de inkomsten over de maand mei. Per passagier viel de omzet nogal tegen. Door dit bericht zijn handelaren er niet zeker van dat de luchtvaart een goed toeristenseizoen tegemoet gaat. Continental Airlines ging met 6 procent onderuit, terwijl UAL, het moederbedrijf van United Airlines, UAL, 7 procent inleverde.

Buiten de Dow viel onder meer Apple op. De Amerikaanse fabrikant van computers en consumentenelektronica maakte zondag bekend dat de iPhone op 29 juni in de Amerikaanse winkels ligt. Dit nieuws leverde het bedrijf een koerswinst op van 2,7 procent.

Op de valutamarkt stond de dollar aan het eind van de dag op 0,7410 euro. Dat maakt de euro 1,3490 dollar waard. De slotstand in Amsterdam was 1,3490 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden