Activistische aandeelhouder slaat weer toe, ditmaal met aanval op overnameplan chipfabrikant NXP

De activistische investeerder Elliott heeft vrijdag opnieuw geëist dat het Amerikaanse Qualcomm meer geld neertelt voor het Eindhovense chipbedrijf NXP. Het hedgefonds onthulde dat het inmiddels een belang van 6 procent in NXP heeft. Het gaat om een van de grootste overnamedeals van een Nederlands bedrijf ooit.

Leonie Hosselet
Paul Singer, de baas van activistische aandeelhouder Elliott, is de nachtmerrie van veel bedrijfsbesturen. Beeld anp
Paul Singer, de baas van activistische aandeelhouder Elliott, is de nachtmerrie van veel bedrijfsbesturen.Beeld anp

Met 6 procent is Elliott, het hedgefonds van de Amerikaanse investeerder Paul Singer, ook meteen een van de grootste aandeelhouders van NXP. Elliott dreigt zelf in gesprek te gaan met alternatieve overnamepartijen, als het niet lukt om in nieuwe onderhandelingen met Qualcomm het bod van 110 dollar per aandeel te verhogen. Deze uitspraken hadden vrijdag effect op de koers van NXP: die steeg met 1,6 procent naar 112,40 dollar.

Het is niet de eerste keer dat Elliott druk uitoefent om het overnamebedrag op te krikken. Eind mei meldde persbureau Bloomberg al op basis van anonieme bronnen dat Elliott en twaalf andere aandeelhouders verbolgen zijn omdat ze Qualcomms overnamebod te laag vinden.

'Idioot hoog' bedrag

Eind oktober vorig jaar leek het nog zo goed als rond: Qualcomm zou NXP, de sinds 2006 zelfstandige chipdivisie van Philips, overnemen voor 110 dollar (94 euro) per aandeel. Dat zou neerkomen op een totale overnamesom van 40 miljard euro. De zegen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten was er al. Saillant detail: NXP-topman Rick Clemmer zou zelf een bonus van 400 miljoen euro aan de overname overhouden. 'Idioot hoog' en 'buitenproportioneel' vond minister Dijsselbloem. Hij stond naar eigen zeggen echter machteloos, omdat NXP een beursnotering in New York heeft en onder Amerikaans beurstoezicht valt.

De inmenging van Elliott zou de hele deal nu op losse schroeven kunnen zetten. De overname moet namelijk ook nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Die heeft nog zo haar bedenkingen: de overname zou mogelijk leiden tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie. NXP en Qualcomm hopen alsnog de overname volgens plan eind dit jaar af te ronden.

Dit is niet de enige overname waarbij Elliott van zich laat horen. Het hedgefonds heeft in juli een kort geding aangespannen om president-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel te kunnen ontslaan. Burgmans werkte de overname door het Amerikaanse PPG tegen en daarom moet hij weg, vindt Elliott. De uitspraak van het kort geding is 10 augustus.

Lees meer over activistische aandeelhouders

Zijn spelers als Elliott een plaag of een zegen? De activistische aandeelhouder is in opmars. Agressieve investeerders jagen bedrijven op om snelle winst te behalen, vaak ten koste van banen. Plaag of zegen? 'Ze houden bedrijven scherp.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden