Actiekamp snel en vreedzaam ontruimd

De Mobiele Eenheid heeft dinsdag het actiekamp Groenoord bij Amsterdam geheel ontruimd. Sneller dan verwacht verwijderde de politie de dertig nog resterende actievoerders uit boomhutten en tunnels....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het kamp was ingericht om de aanleg van de Afrikahaven te voorkomen en het verwilderde groengebied te behouden. Voor de nieuwe haven moet ook het gekraakte dorp Ruigoord verdwijnen. De ontruiming van deze plek zal nog enige tijd op zich laten wachten.

Tijdens de zonder geweld verlopen ontruiming van Groenoord deed zich slechts een incident voor. In de nacht van maandag op dinsdag reed een bulldozer over een tunnel waarin zich een actievoerder bevond. De tunnel stortte gedeeltelijk in, maar de activist bleef ongedeerd.

De politie groef alle tunnels voorzichtig met spades open, nadat de ondergrondse verblijven met infraroodapparatuur waren bestraald op de aanwezigheid van personen. De boomhutten werden ontruimd met behulp van een kraanwagen.

ME'ers zaagden vanuit de container takken weg om bij de hutten te komen. De actievoerders lieten zich langs touwen naar beneden voeren of stapten over in de container. De politie zetten hen daarna buiten het inmiddels omheinde gebied.

Tijdens de ontruiming verrichtte de politie één arrestatie. Het betrof een man die een elektriciteitskabel wilde doorknippen.

De ontruimingsactie kost naar schatting ten minste drie ton per dag. Voor de zeventien pelotons van de Mobiele Eenheid was speciaal een schip in het Noordzeekanaal afgemeerd, waar de in totaal 850 manschappen konden eten en drinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden