Actiegroep die wil verdienen aan goedkope pillen

Het klinkt als een geweldige actiegroep: de Coalitie voor Betaalbare Medicijnen. En het doel van deze coalitie zal ook velen aanspreken: het bestrijden van overbodige en dus peperdure patenten voor geneesmiddelen. Maar deze coalitie gebruikt daarvoor knalharde middelen en wil er vooral veel geld aan verdienen.

Gerard Reijn

De Coalition for Affordable Drugs is opgericht door Kyle Bass, een bekende investeerder die tijdens de financiële crisis van 2008 steenrijk werd door te speculeren met zogenoemde subprime (slechte) hypotheken. Nu zet hij zijn geld (en dat van beleggers) in op een nieuw strijdtoneel: de medicijnenbranche. Hij heeft er mooie teksten bij. Tegen The New York Times zei hij: 'Sommige patenten worden op een onredelijke manier gebruikt om er een monopolie mee te onderhouden. Dit systeem moet worden gerepareerd, of we zullen tot in lengte van dagen steeds meer moeten betalen voor dezelfde medicijnen.'

Hij vond een uitgelezen partner in Erich Spangenberg, een expert in patentrecht. Spangenberg verdiende tot voor kort zijn geld door techbedrijven aan te klagen die de patenten van anderen zouden hebben geschonden.

Patentwet

De twee maken handig gebruik van de America Invents Act uit 2011. Die wet maakte het makkelijker voor derden om patenten aan te vechten. Ze hoeven niet eens naar de rechter; het kan gewoon via het Amerikaanse patentbureau, het Patent and Trademark Office.

Patenten beschermen nieuwe medicijnen tegen namaak, en de prijzen van medicijnen worden er enorm door opgestuwd. Maar er worden ook steeds meer patenten toegekend voor middelen die niet of nauwelijks nieuw zijn. En daar ziet het duo zijn kansen. Volgens de kapitalistische principes is een probleem immers niets anders dan een kans. Sinds enkele maanden bestoken ze de ene farmaceut na de andere met verzoeken aan het patentbureau om ten onrechte verleende patenten in te trekken. Inmiddels lopen er al 33 zaken.

Speculatie

Bass en Spangenberg dragen de kosten zelf, maar die denken ze ruimschoots terug te verdienen. Terwijl ze hun prooien belagen met advocaten, speculeren ze op een koersdaling van de betreffende aandelen. Als ze succes hebben bij het patentbureau, zal immers de prijs van het bewuste medicijn sterk dalen. Daarmee daalt ook de winst van de producent, én de beurskoers. Daar kan de Coalition van profiteren door short te gaan: nu aandelen verkopen en die pas later tegen de dan gedaalde koers kopen.

De farmaceuten proberen zich wel teweer te stellen tegen de aanvallen van de Coalition, maar tot nu toe vergeefs. Celgene probeerde de klachten van de Coalition niet ontvankelijk te laten verklaren, maar in september wees het patentbureau dat verzoek af. Prompt diende de Coalition weer twee nieuwe zaken in.

Doelwit
Een van de doelwitten van de Coalition is het middel propofol, ook bekend onder de merknaam Diprivan. Het is een al dertig jaar bestaand narcosemiddel, waarvan het patent al lang is verlopen. Maar in 2013 kreeg het bedrijf Fresenius Kabi het voor elkaar een rubber hulpstuk bij de toediening voor twaalf jaar gepatenteerd te krijgen. Alleen vanwege dat patent, zegt Spangenberg tegen The New York Times, betalen ziekenhuizen nu tien keer zo veel voor dat middel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden