NieuwsMobiele telefonie

ACM verzamelt ongebruikte 06-nummers om nummertekort te bestrijden

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft maandag 1,2 miljoen 06-nummers teruggekregen van VodafoneZiggo. Die lagen daar in virtuele vorm op een plank te verstoffen, zo meldt de organisatie maandag in een persbericht.

Remco Andersen
null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

VodafoneZiggo deed dat op eigen gelegenheid, nadat iemand daar kennelijk tegen de - virtuele - bak nummers was aangelopen. De ACM gaat nu andere telecombedrijven benaderen met de vraag: hebben jullie nog nummers over? Want als het zo doorgaat, dan zijn de 06-nummers een keer op.

Er zijn nu zestig miljoen 06-nummers beschikbaar in zes reeksen van 10 miljoen: 061 tot en met 065, en 068. De nummers 060 en 069 zijn door de overheid (nog) niet vrijgegeven, 066 en 067 zijn deels bestemd voor bijna uitgestorven diensten als semafonie, telex, en Videotex. Met zestig miljoen kunnen we even vooruit, was de gedachte in de kindertijd van de mobiele telefonie. Destijds kregen bedrijven de telefoonnummers in blokken van een miljoen aangeleverd, zonder dat ze hoefden aan te tonen wat ze ermee zouden gaan doen.

In 2011 werd dat teruggebracht tot 100 duizend, en in 2014 naar 10 duizend. Nummerblokken komen nu ook met voorwaarden: is een nummer binnen een jaar niet toegekend aan een klant, dan moet het terug naar de ACM. Dat laat onverlet dat er een enorme berg aan telefoonnummers uit een voorbij tijdperk nog ergens in de schuur van VodafoneZiggo lag. Ook andere bedrijven uit de tijd van één-miljoen-nummers-tegelijk, zoals T-mobile en KPN (die ooit samen met VodafoneZiggo oudgedienden Orange, Telfort, Libertel en Ben absorbeerden) hebben wellicht nog miljoenen telefoonnummers in de tuin begraven liggen.

Illegale praktijken

Die nummers zijn nodig, omdat op dit moment bijna 55 miljoen 06-nummers vergeven zijn; 91 procent van het totaal. Dat is knap, op een bevolking van 17 miljoen. Deels is dat te verklaren doordat nummers die gebruikt zijn anderhalf jaar uit de running gehouden worden terwijl de voormalige gebruiker op een ander, nieuw nummer verder belt (ook boeven die dagelijks van nummer wisselen). Dan zijn er nog bedrijven die blokken van bijvoorbeeld honderd of duizend nummers aanschaffen voor medewerkers, en daar slechts een deel van gebruiken.

En er is de inmiddels illegale praktijk van 06-nummers die niet worden gebruikt om mee te bellen, maar voor Machine to Machine-communicatie (M2M): tablets en dongels, of bijvoorbeeld slimme energiemeters en hartsensoren die data doorsturen. Of Machine to Human (alarm belt alarmcentrale) en andersom (mens logt in op beveiligingscamera thuis). In 2011 is daarvoor een twaalfcijferig 097-nummer in het leven geroepen, ook met het oog op de komst van 5G en de verwachte explosie aan apparaten die een dataverbinding nodig hebben. Sinds 2014 mogen 06-nummers hiervoor niet meer worden gebruikt. De ACM jaagt nu actief op illegale gebruikers van 06-nummers voor M2M.

Maar de voornaamste reden voor het nakende tekort moet wellicht worden gezocht in de miljoenen nummers die nog altijd bij telecomreuzen onder het bed verstopt liggen. In 2017 concludeerde de ACM dat ruim een derde van alle 06-nummers die aan telecomaanbieders verstrekt waren, en daardoor bij de ACM te boek staan als ‘niet beschikbaar’, niet werd gebruikt.

Als daar straks een fors deel van terugkomt, kan bellend Nederland weer even opgelucht ademhalen. Mocht er weer krapte ontstaan, dan kan ruimte worden benut die vrijkomt door stervende diensten als de telex en de semafoon. De overheid kan 060 en 069 vrijgeven. En uiteindelijk, als Nederland werkelijk verdrinkt in de 06-nummers, dan kan een plan volgen dat de regering in 2018 onderzocht: mobiele nummers met twaalf cijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden