Achterhoek gaat kredietcrisis te lijf met groene economie

De kredietcrisis aanwenden om de economie groen te maken. De Achterhoek begint met de ‘Green Deal’...

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

ARNHEM De Achterhoek krijgt zijn eigen Green Deal. De acht gemeenten, het bedrijfsleven, en de woningcorporaties gaan de kredietcrisis te lijf met het stimuleren van de groene economie. Naar de ideeën uit het boek De toekomst is groen van Thomas Friedman moet er een revolutie in de Achterhoek plaatsvinden waardoor de economie verduurzaamt, zegt voorzitter van de regio Herman Kaiser, tevens burgemeester van Doetinchem.

De Green Deal verwijst naar de New Deal waarmee president Roosevelt in jaren dertig van de vorige eeuw Amerika uit het slop haalde. De crisis is het moment om de groene slag te maken. ‘We kunnen wel blijven bespiegelen hoe erg het is en hoe mooi de toekomst eruit zou kunnen komen te zien, maar daarvoor moeten we wel heel snel actie ondernemen.’

Het aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders ligt zaterdag in de voormalige Dru-fabrieken in Ulft op tafel om in speeddatesessies te worden aangevuld of verbeterd. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken komt om te beoordelen of deze innovatieve bestuurlijke aanpak tot voorbeeld kan dienen voor andere regio’s.

Een van de concreetste plannen is een Achterhoekfonds, waarin betrokken partijen geld storten. Woningen en scholen kunnen met geld hieruit duurzamer worden gebouwd. Verder zijn er plannen voor een duurzaam innovatiecentrum en een energiebesparingpakket voor woningen en winkels.

Werknemers die arbeidstijdverkorting hebben of werkloos raken worden om- of bijgeschoold over het gebruik van duurzame materialen of technieken. Voor de scholing komt er subsidie.

Om de acuutste nood te lenigen, hebben de acht gemeenten voorbereidingen getroffen om de rekeningen binnen twee weken te betalen. Een van de grootste problemen waarmee de driehonderd Achterhoekse ondernemers kampen, is namelijk geld. Zij krijgen bij banken hun financiering nauwelijks rond.

Kaiser: ‘In Doetinchem ligt de bouw van het Lyceumkwartier stil. De kuil is gegraven, maar de projectontwikkelaar kan niet verder. Hij krijgt zijn financiering niet rond en de gemeenten mogen geen garantie geven.’ Een van de redenen dat alle banken zaterdag zijn uitgenodigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden