Acht rijksten bezitten evenveel als 3,6 miljard armsten

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport dat maandag is verschenen. De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel vermogen als de 3,6 miljard armste mensen.

Bill Gates is de rijkste man ter wereld.Beeld AP

Dat staat in het rapport An Economy for the 99% van Oxfam Novib. Dit verschijnt vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, waar de politieke en economische elite deze week bijeenkomt.

Het verschil tussen arm en rijk is fors groter dan een jaar geleden. Toen zei Oxfam dat de 62 rijkste mensen ter wereld evenveel bezaten als de halve wereldbevolking. Inmiddels is het vermogen van die 3,6 miljard armsten even groot als dat van de acht rijkste mannen, van Bill Gates tot Michael Bloomberg. De allerrijkste is Bill Gates, de Amerikaanse oprichter van Microsoft met een vermogen van 75 miljard dollar (70,7 miljard euro). Zij bezitten samen bezitten gezamenlijk 426,2 miljard dollar.

De LXRY-beurs in de Amsterdamse RAI.Beeld anp

Mooie beloftes

Oxfam roept wereldleiders op meer te doen dan alleen mooie beloften. Als oplossingen draagt de organisatie hogere belastingen op vermogen aan en meer investeringen in publiek voorzieningen.

'Ons rapport toont opnieuw aan dat de extreme ongelijkheid wereldwijd nog steeds toeneemt', zegt Farah Karimi, algemeen directeur in Nederland. 'Het is een schande dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken terwijl een op de tien mensen moet rondkomen met minder dan 2 dollar per dag.'

De hulporganisatie waarschuwt dat zulke ongelijkheid leidt tot grote politieke woede. 'Ongelijkheid houdt honderden miljoenen mensen gevangen in armoede. Het breekt onze samenlevingen op en ondermijnt democratie.'

Een meisje sorteert afval in Indonesië.Beeld epa

Kritiek

Het onderzoek van Oxfam Novib kreeg vorig jaar kritiek, onder meer omdat sommige miljardairs als individu geteld worden, terwijl het om familievermogen gaat. Verder worden contanten en vastgoed niet in het onderzoek meegerekend. Daardoor telde de armste helft van de wereldbevolking relatief veel Amerikanen en Europeanen. Dat zijn mensen met een goed inkomen die een hypotheek of studieschuld hebben, waardoor ze als arm te boek staan.

Volgens Oxfam Novib worden er inmiddels betere data gebruikt, waardoor de armste helft van de wereldbevolking nog maar 1 procent Amerikanen en 8 procent Europeanen telt. De kritiek doet ook niks af aan het belangrijkste punt, stelt Oxfam Novib verder: dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden