Update

Acht Europese banken zakken voor stresstest

Acht Europese banken zijn gezakt voor de stresstesten. De Europese Bank Autoriteit (EBA) maakte dat vandaag bekend.

Het hoofdkwarier van de bank Catalunya Caixa in Barcelona. Beeld REUTERS
Het hoofdkwarier van de bank Catalunya Caixa in Barcelona.Beeld REUTERS

Het gaat om vijf Spaanse banken, twee Griekse en een Oostenrijkse. Zestien banken zaten dichtbij de ondergrens voor de core tier 1-kapitaalratio van 5 procent. De gezakte Spaanse banken zijn Catalunya Caixa, Pastor, Unnim, Caja3 en CAM. Uit Griekenland zakten EFG Eurobank en Atebank. De gezakte Oostenrijkse bank is Österreichische Volksbank. De vier deelnemende Nederlandse banken, ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank slaagden zoals verwacht voor de test.

Als de financiële positie van de banken per 1 januari als uitgangspunt was genomen waren 20 banken gezakt voor de testen. Van de 90 geteste banken zaten 16 banken maar net boven de ondergrens. Dit is een kapitaalratio, of core tier 1 ratio, van 5 procent.

Gezamenlijk hebben de gezakte banken een kapitaaltekort van 2,5 miljard euro. Zij moeten hun kapitaalpositie versterken. De Europese overheden hebben van tevoren afgesproken banken die dat niet op eigen kracht kunnen te helpen.

ING

ING Bank is soepel door de stresstest voor Europese banken gerold, zo liet ING vandaag weten.

Volgens ING bevestigen het resultaat van de test de sterke kapitaalpositie van ING. Onder het slechtste scenario zou ING in 2012 uitkomen op een kapitaalratio van 8,7 procent in 2012 tegen 9,6 procent eind 2010. Daarmee zit ING dik boven de vereiste 5 procent.

ABN Amro zou in het worstcasescenario eind 2012 uitkomen op een Core Tier 1 ratio van 9,2 procent en eind 2010 zou dat 9,9 procent geweest zijn. 'Uit de uitkomst van de stresstest blijkt dat ABN Amro ruimschoots voldoet aan de solvabiliteitsvereisten zoals die voor de stresstest zijn vastgesteld. De bank zal blijven zorgen voor een toereikend vermogensniveau', aldus ABN Amro.

Rabo, SNS

Van de vier geteste Nederlandse banken komt Rabobank als sterkste uit de vandaag gepubliceerde Europese stresstesten. SNS Bank kwam als zwakste Nederlandse bank uit de bus.
In het meest negatieve scenario daalde de core tier 1-ratio van Rabobank tot 10,8 procent eind 2012. In dit scenario daalde de kapitaalratio van SNS tot 7 procent.

SNS wijt de verslechtering van de financiële positie in dit scenario aan een voorgestelde daling van de waarde van vastgoed. SNS heeft een grote vastgoedpositie die het concern al langere tijd parten speelt.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is tevreden met de uitkomst voor de Nederlandse banken van de Europese stresstest. 'Alle Nederlandse banken zijn weer positief uit de test gekomen. Dat is goed nieuws, want de stresstest is verbeterd en er wordt strenger gecontroleerd dan vorig jaar', aldus de minister.

'Belangrijk is ook dat nu veel meer details over de positie van individuele banken duidelijk is geworden. Dit maakt de bankensector transparanter voor beleggers.'

De Jager stelt dat De Nederlandsche Bank (DNB) de uitkomsten van de stresstest gebruikt in het toezicht op de instellingen en mede aan de hand van deze uitkomsten het gewenste kapitaalniveau bepaalt. Dat wordt uiteindelijk voor iedere instelling afzonderlijk bepaald, waarbij de risico's die specifiek zijn voor een instelling worden meegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden