Achmea en Interpolis fuseren

Interpolis en Achmea gaan fuseren. Met het samengaan van de twee verzekeraars ontstaat de grootste verzekeraar van Nederland, met een jaarlijks premie-inkomen van meer dan tien miljard euro en bijna twintigduizend werknemers....

Van onze verslaggevers

De transactie is onderdeel van toenadering tussen de Rabobank en Eureko. Rabobank krijgt in ruil voor Interpolis een belang van 32procent in Eureko, een Europees financieel conglomeraat dat voor het grootste deel bestaat uit Achmea.

Volgens ingewijden is Interpolis bij de transactie gewaardeerd op drie miljard euro en daarmee komt de marktwaarde van Eureko op ongeveer 9,6miljard euro. De twee bedrijven verzekeren dat de ruil van de belangen plaatsvindt met gesloten beurzen.

Vorig jaar werd een eerste stap naar samenwerking gezet. Rabobank nam toen een belang van 5procent in Eureko. Daarvoor betaalde de bank 220miljoen euro.

De bank begon vervolgens met de verkoop van ziektekostenverzekeringen van Zilveren Kruis –een van de merken van Achmea– via zijn bankennetwerk. Sinds dit jaar zijn alle medewerkers van de Rabobank voor hun ziektekosten verzekerd bij Zilveren Kruis.

Achmea heeft in Nederland een dominante positie op de markt van zorgverzekeringen. Daarnaast heeft Achmea een reïntegratiebedrijf, een arbodienst en een bank voor vermogende particulieren, Staalbankiers.

Interpolis is de nummer drie op de markt voor schadeverzekeringen en bekleedt de vierde plek op de Nederlandse markt voor levensverzekeringen. Het is de bedoeling dat het merk Interpolis na de fusie behouden blijft.

Zowel Eureko als de Rabobank is een coöperatie. Eureko is voor het grootste deel in handen van de Vereniging Achmea, Rabobank is in handen van zijn leden. De Vereniging Achmea blijft de grootste aandeelhouder van Eureko, Rabobank wordt de tweede. Eureko heeft in het verleden gespeeld met het idee naar de beurs te gaan en volgens het bedrijf is die intentie er nog steeds. ‘Eureko houdt de mogelijkheid van de beursgang open’, staat in het persbericht.

Een grotere rol op de verzekeringsmarkt is een van de belangrijkste doelstellingen van Rabo-topman Bert Heemskerk. Twee eerdere pogingen om de Rabobank met Achmea samen te laten gaan, liepen in de jaren negentig spaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden