Achmea dumpt miljard euro aan aandelen

Verzekeraar Achmea heeft een deel van haar aandelenportefeuille ingeruild voor veilige obligaties. Mede daardoor boekte het moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer en Zilveren Kruis een kleine winst over het eerste half jaar van 2003....

Dat bleek maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers van Achmea. In totaal leverde de groep, waarvan ook FBTO, Avéro en StaalBankiers deel uitmaken, een miljard euro in van het aandelenbezit. Achmea heeft nog voor ruim twee miljard euro aan aandelen in de eigen portefeuille. Dat is ruim twaalf procent van alle beleggingen van de verzekeraar.

Vorig jaar maakten de aandelen bijna achtien procent van de totale beleggingen uit; in 2001 meer dan een kwart. Achmea heeft de aandelen voor een groot deel ingeruild voor minder riskante obligaties. Ook is een deel van de krimp van het aandelenbezit toe te schrijven aan koersdalingen.

In 2002 leed Achmea sterk onder de dalende aandelenkoersen en boekte een nettoverlies van 668 miljoen euro. De eerste zes maanden van 2003 lieten herstel zien, mede dankzij het licht verbeterde beursklimaat. De groep kwam uit op een winst van 9,3 miljoen euro.

De premie-inkomsten stegen, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, met 16 procent tot 2,77 miljard euro. De groei van de inkomsten kwam voor een belangrijk deel op het conto van de Britse verzekeraar Royal en Sun Alliance, die vorig jaar grotendeels werd overgenomen. Als de omzet van Royal en Sun buiten beschouwing wordt gelaten, boekte Achmea een omzetgroei van 8 procent.

Door het herstel bij Achmea verbeterde ook de halfjaarcijfers van Eureko, de Europese moedermaatschappij waarin Achmea verreweg de belangrijkste partij is. De Nederlandse verzekeraar bezit ruim 77 procent van de aandelen van Eureko. Daarnaast participeert een bont consortium van verzekeraars uit verschillende Europese landen in Eureko, dat een verlies van 38,8 miljoen euro over de eerste helft van 2003 noteerde. In dezelfde periode vorig jaar boekte Eureko een nettowinst van 249,9 miljoen euro.

De scheve verhoudingen binnen Eureko duren nog in ieder geval tot september 2004. Tegen die tijd hoopt het bedrijf eindelijk duidelijkheid te hebben over de Poolse verzekeraar PZE. De Poolse regering werkt de eerder toegezegde verkoop van een grote partij aandelen - die Eureko de meerderheid in PZU moeten bezorgen - sinds 2001 tegen. De zaak ligt nu bij een internationaal tribunaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden